Tab's

zaterdag 30 april 2016

Meer houtkunst

Tijdens een bezoek aan Praag kwamen we deze mooie stoelen tegen van meubelmaker/ houtbewerker Antonin Edr:



Meer van Antonin: www.antonin-edr.cz

woensdag 20 april 2016

Niet zelden treurige situatie verzorging van aan- en herplant

Veel te vaak komen wij op onze wandelingen door diverse Achterhoekse gemeenten nieuwe aanplant of herplant van bomen tegen die zielig staan te "kwarren" (zoals men dat in deze regio treffend kan uitdrukken) of al het loodje hebben gelegd.
Deze aan- of herplant boompjes, meestal ook nog maatje "bezemsteel", worden in de grond gezet en daarmee is vaak de kous af. Te vaak wordt daarna maar op de regen gerekend.
Opdrachtgevers verzuimen vaak een nazorg-clausule op te nemen in de overeenkomst.
Het is niet ondenkbeeldig dat waarschijnlijk 1/4 van deze bomen verloren gaat.
Dat geldt voor gemeenten, de Provincie, Prorail, etc.
Tel dat eens op: in deze tijden van bezuinigingen gaat dat in ons hele land om vele tonnen €uro´s die op deze wijze worden weggegooid!



Kans op overstromingen kleiner door aanwezigheid van meer bomen!

Volgens een onderzoek van de universiteiten van Birmingham en Southampton kan het doelgericht planten van bomen op oevers en rivieren het risico op overstroming verminderen, dat vermeldde het Belgisch blad MO. De hoeveelheid overstromingswater kan zo met 20 procent afnemen.
Het stroomgebied van de New Forest, dat bij de stad Brockenhurst in Groot-Brittannië ligt, is gebruikt als onderzoeksveld. Door bomen op een strategische afstand, die gelijk is aan ongeveer een kwart van de totale lengte van de rivier, te planten op de oever wordt het risico op overstromingen met een vijfde verminderd. Wanneer de bomen ouder en groter zijn, zullen zij nog meer water kunnen tegenhouden.


Bron: Boomzorg/ Janneke de Wit

Bomentunnel

Deze prachtige foto, gemaakt in Noord Ierland, vonden we op Twitter.
Bron: 

dinsdag 19 april 2016

Kans op overstromingen kleiner door aanwezigheid van meer bomen!

Volgens een onderzoek van de universiteiten van Birmingham en Southampton kan het doelgericht planten van bomen op oevers en rivieren het risico op overstroming verminderen, dat vermeldde het Belgisch blad MO. De hoeveelheid overstromingswater kan zo met 20 procent afnemen.
Het stroomgebied van new Forest, dat bij de stad Brockenhurst in Groot-Brittannië ligt, is gebruikt als onderzoeksveld. Door bomen op een strategische afstand, die gelijk is aan ongeveer een kwart van de totale lengte van de rivier, te planten op de oever wordt het risico op overstromingen met een vijfde verminderd. Wanneer de bomen ouder en groter zijn, zullen zij nog meer water kunnen tegenhouden.

















Bron: Boomzorg/ Janneke de Wit

Prijsuitreiking Groenste Project 2015 in Oost Gelre

Inmiddels hebben wij de prijs voor het Groenste Achterhoekse Project van 2015 uitgereikt aan de gemeente Oost Gelre, en aan de Imkersvereniging Lichtenvoorde voor het door hen gerealiseerde mooie project "Bijenstal De Beezenmoate".
Wij kozen dit jaar voor een gedeelde prijs: voor de gemeente omdat zij de ruimte voor dit project faciliteert, en voor de Imkers, omdat zij er voor zorgen dat de bijen alle mogelijkheden krijgen om goed te kunnen gedijen; De Bij heeft het tenslotte al moeilijk genoeg!
Deze keer is de prijs een Pauwlonia tomentosa of Keizersboom. De bloeiperiode van deze boom sluit goed aan bij de perioden van de andere al aanwezige bomen, zodat de bijen in de tuin een constant voedingsaanbod hebben.
Dat de prijs maar goed mag groeien!
De oorkonde voor de winnaars.
(Klik op afbeelding voor vergroting)

Het bijenhotel van de tuin.


Meer over de Imkersvereniging: 

Zie ook: 

Hoe meer bomen, hoe meer voordeel

Een onderzoek binnen 200 bossen in 6 Europese landen toont aan dat bossen met een grote diversiteit aan boomsoorten meer voordelen hebben ten opzichte van bossen met minder verschillende soorten.
In totaal hebben 29 onderzoekers van diverse internationale instituten samengewerkt voor het onderzoek, waaronder onderzoekers uit de Martin Luther University Halle-Wittenberg, Leipzig University en de German Centre for Integrative Biodiversity Research.



Voordelen diversiteit
Veel Europese bossen beschikken echter niet over een groot aantal soorten. Volgens de onderzoekers zou het hebben van meer soorten wel verschillende voordelen hebben, zoals een onderkomen voor dieren en een aantrekkelijke plek voor toeristen. Bovendien helpt het ook mee met het beperken van de invloeden van de klimaatsverandering.


Bron: Eurekalert
Boomzorg: Janneke de Wit

Emmen strijdt tegen eikenprocessierups met koolmees

De gemeente Emmen laat op de gemeentepagina InEmmen weten dat zij 120 nestkasten voor de koolmees gaat ophangen om zo de eikenprocessierups te bestrijden. De koolmees eet de rupsen en vormt daarom volgens de gemeente een natuurlijke en effectieve bestrijdingsmanier.



De nestkasten voor de koolmezen zijn opgehangen op plekken waar de afgelopen jaren vaak de eikenprocessierups gesignaleerd is. Koolmezen aten eerst geen processierupsen vanwege de brandharen. Volgens Emmen heeft de koolmees echter een manier gevonden om toch de rups te kunnen eten. De vogels nemen de rups mee naar een tak en vegen daarna de haren eraf.

Preventieve bestrijding
Naast het inzetten van de koolmezen blijft gemeente Emmen nog steeds preventief spuiten op diverse plekken. Vanaf deze maand is daarmee gestart. Ook blijft de gemeente alle eikenbomen van mei tot en met augustus controleren.

Bron: Gemeentepagina INEmmen week 15
Boomzorg: Janneke de Wit


woensdag 13 april 2016

Oproep VHG: Laten we samen Nederland groener maken

Branchevereniging VHG (een vereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters) roept gemeenten op om samen Nederland groener te maken. In een voorjaarsbrief aan de B&W colleges en gemeenteraden van alle Nederlandse gemeenten pleit VHG voor een gezamenlijk inzet om te vergroenen.

In de brief is een aantal concrete suggesties gedaan waarmee gemeenten meteen aan het werk kunnen om te vergroenen en te verduurzamen. Onder andere het concept van De Levende Tuin, de aanleg van groene schoolpleinen, burgerparticipatie en groene daken en gevels worden daarbij genoemd. Voor de aanleg van groene scholen en voor het toepassen van het concept van De Levende Tuin in particuliere tuinen maar ook in de openbare ruimte heeft de VHG handleidingen ontwikkeld, waarin tips en inspiratie zijn te vinden.


VHG ziet kennis delen als een groot goed en een manier om mensen bij elkaar te brengen. De branchevereniging raadt gemeenten dan ook van harte aan om in gesprek te gaan met professionele hoveniers en groenvoorzieners over nieuwe groeninzichten en -concepten.




Bron: Boomzorg/ Janneke de Wit

maandag 11 april 2016

Gemeente Oost Gelre wint samen met de Imkers onze prijs voor het Groenste Project van 2015!

Vandaag hebben wij naar aanleiding hiervan het volgende persbericht verzonden:

Ook dit jaar loofde de Bomenstichting Achterhoek (BSA) ter gelegenheid van Boomfeestdag een prijs (een Lindeboom) uit voor die Achterhoekse gemeente die in 2015 het Groenste Project heeft gerealiseerd.
Behalve het positieve effect dat de gemeenten Bronckhorst en Doetinchem inmiddels het voorbeeld hebben gevolgd van Oost Gelre’s winnende project van 2014: “Een gratis Boom- Mot Kunn’n”, was de respons van de overige gemeenten helaas bijzonder mager, of zelfs afwezig..

Dit heeft tot gevolg dat ook dit jaar weer de gemeente Oost Gelre, samen met burger groeperingen, de meeste groene initiatieven heeft getoond, zoals bijvoorbeeld de “pluktuin” in Groenlo.
De BSA heeft daarom dit jaar gekozen voor het initiatief van de Imkersvereniging Lichtenvoorde die een prachtige Bijentuin heeft gerealiseerd in het Wentholtpark en hiermee bijdraagt aan de zo belangrijke instandhouding van de bijenpopulatie, die immers zeer bedreigd wordt door vooral het gebruik van pesticiden.

De bouw van de bijenstal, de aanleg van groenstroken en het planten van (fruit)bomen, zijn samen met de buurt en het Marianum, een school voortgezet onderwijs, tot stand gekomen. Het is een paradijs voor vlinders, vogels, insecten èn mensen geworden!



Aangezien het belangrijk is voor de bijen dat de bloeitijden van de verschillende aanwezige bomen goed op elkaar aansluiten, is deze keer, i.p.v. een Lindeboom, gekozen voor een Pauwlonia tomentosa (de Anna Pauwlona- of Keizersboom), die vroeg in het jaar bloeit met mooie blauwpaarse trompetvormige bloemen. Deze boom is genoemd naar Anna Pauwlonia Romanov, die in 1816 trouwde met koning Willem II.
Daarom dus deze keer de eer voor zowel de gemeente Oost Gelre als voor de Imkersvereniging.
De prijs zal worden overgedragen op as. vrijdag 15 april om 10.00 uur in het Wentholtpark in Lichtenvoorde, bij de Irenelaan nr. 1.

Iedereen is van harte welkom!


De paars-blauwe bloemen van de Pauwlonia 

zaterdag 2 april 2016

Drie biljoen bomen

Er zijn op aarde naar schatting drie biljoen (3.000 miljard) bomen. Dat zijn 420 bomen per persoon. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Yale-universiteit in de Verenigde Staten. Eerder werd gedacht dat er hoogstens 400 miljard bomen op aarde te vinden zijn.


(Cartoon van Sandra de Haan)
Bomen spelen een belangrijke rol in het klimaat, omdat bossen de lucht zuiveren door koolstofdioxide uit de atmosfeer op te nemen. Wetenschapper Thomas Crowther waarschuwt ervoor dat de nieuwe berekening niet per se betekent dat het klimaat er beter voor staat. "Het is niet alsof we een hoop nieuwe bomen hebben gevonden. Het is geen goed of slecht nieuws. We beschrijven slechts de staat van de bossen in de wereld". De meeste bomen komen voor in de tropen en subtropen. Volgens de studie neemt het aantal bomen af. Per jaar worden er zo'n 15 miljard bomen gekapt. Daarvoor worden er slechts 5 miljard terug geplant.

Bron: www.nu.nl en www.groen-natuurlijk.nl