Tab's

zondag 21 september 2014

Herfstbomen wereldwijd verspreid door meteorietinslag

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden de dinosauriĆ«rs uitroeide, zorgde waarschijnlijk voor de wereldwijde verspreiding van bomen die hun bladeren verliezen. 
Na de meteorietinslag op het Mexicaanse schiereiland Yucatan werd het klimaat op aarde bijzonder wisselvallig.

Boom- en plantensoorten die in een bepaald seizoen hun bladeren verliezen, konden beter overleven in die omstandigheden en zijn daarom waarschijnlijk nog steeds erg talrijk. Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.

De wetenschappers bestudeerden meer dan duizend gefossiliseerde bladeren uit een periode van 2,2 miljoen jaar rond de meteorietinslag.
Voor de komst van de meteoriet waren planten die het hele jaar door bloeiden dominant op aarde, zo blijkt uit het onderzoek. De bladeren van deze planten waren relatief dik. Uit de periode na de inslag zijn veel relatief dunne bladeren gevonden. Dat is een teken dat deze bladeren groeiden aan bomen of planten die in bepaalde seizoenen kaal werden. 

'Het weer was na de inslag beter geschikt voor planten die snel groeiden en profiteerden van wisselende omstandigheden, bladverliezende bomen dus', verklaart hoofdonderzoeker Benjamin Blonder van de Universiteit van Arizona op nieuwssite ScienceDaily. 

De vele 'herfstbomen' in moderne bossen zijn waarschijnlijk nog steeds te danken aan de meteorietinslag. 'Als je vandaag de dag om je heen kijkt, zie je er maar weinig bossen waarin voornamelijk planten voorkomen die het hele jaar door in bloei staan', aldus Blonder. 'Bijna alle bossen worden nog altijd gedomineerd door bomen die op een bepaald moment hun bladeren verliezen.'

Bron: Boomzorg en www.nu.nl