maandag 29 september 2014

Voorgenomen kap landgoed Gossink Winterswijk

Eigenaar Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) van landgoed Gossink in Winterswijk heeft i.h.k.v. beheer bij de gemeente vergunning aangevraagd en gekregen voor de kap van een flink aantal beeldbepalende bomen.
Soms moeten delen van een bos worden verjongd, daarvoor kunnen we begrip opbrengen, maar dat kan ook gaan ten koste van o.i. teveel mooie oude nog vitale exemplaren.
Daarover hebben wij ook overleg met GLK, waarbij we kunnen vaststellen dat we het eens zijn dat we het NIET eens zijn.
Betrokkenen hebben als "Gossink Friendsz" een website gemaakt over de kap, waarop iedereen zijn mening hierover kan uiten: www.gossinkfriendz.nl/





donderdag 25 september 2014

Wandeling rond landgoed De Wiersse

De Wiersse is een prachtige buitenplaats bij Vorden. Voor degenen uit Vorden, Ruurlo en Lochem wel bekend, maar wellicht niet voor iedereen buiten dit gebied. Hier valt te genieten van prachtige beeldbepalende oude beuken, eiken en platanen en het onvolprezen Achterhoekse coulissenlandschap.
Een kijkje in het mooie park rondom het huis.
Deze tuin wordt wel de mooiste van Nederland genoemd!
De wandeling is ongeveer 4,5 km. Er zijn geen bordjes aanwezig. Start bij de kruising Wiersserallee en Zuivelweg; schuin tegenover de oude melkfabriek, daar begint een klinkerweg.


Die helemaal volgen tot de laatste boerderij, daar linksaf langs een singel een es volgen. Aan het einde hiervan wijst de weg vanzelf naar rechts; naar een laan met Italiaanse Populieren. Bij de boerderij met mooie kippensoorten in de ren volgt u de weg langs de Baakse beek, daar gaat u linksaf over het bruggetje. Deze weg komt uiteindelijk weer uit op de Wiersserallee.



De Wiersse houdt overigens regelmatig Open Tuin dagen; zeker de moeite waard!
Ziehttp://www.dewiersse.nl



zondag 21 september 2014

Herfstbomen wereldwijd verspreid door meteorietinslag

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uitroeide, zorgde waarschijnlijk voor de wereldwijde verspreiding van bomen die hun bladeren verliezen. 
Na de meteorietinslag op het Mexicaanse schiereiland Yucatan werd het klimaat op aarde bijzonder wisselvallig.

Boom- en plantensoorten die in een bepaald seizoen hun bladeren verliezen, konden beter overleven in die omstandigheden en zijn daarom waarschijnlijk nog steeds erg talrijk. Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.

De wetenschappers bestudeerden meer dan duizend gefossiliseerde bladeren uit een periode van 2,2 miljoen jaar rond de meteorietinslag.
Voor de komst van de meteoriet waren planten die het hele jaar door bloeiden dominant op aarde, zo blijkt uit het onderzoek. De bladeren van deze planten waren relatief dik. Uit de periode na de inslag zijn veel relatief dunne bladeren gevonden. Dat is een teken dat deze bladeren groeiden aan bomen of planten die in bepaalde seizoenen kaal werden. 

'Het weer was na de inslag beter geschikt voor planten die snel groeiden en profiteerden van wisselende omstandigheden, bladverliezende bomen dus', verklaart hoofdonderzoeker Benjamin Blonder van de Universiteit van Arizona op nieuwssite ScienceDaily. 

De vele 'herfstbomen' in moderne bossen zijn waarschijnlijk nog steeds te danken aan de meteorietinslag. 'Als je vandaag de dag om je heen kijkt, zie je er maar weinig bossen waarin voornamelijk planten voorkomen die het hele jaar door in bloei staan', aldus Blonder. 'Bijna alle bossen worden nog altijd gedomineerd door bomen die op een bepaald moment hun bladeren verliezen.'

Bron: Boomzorg en www.nu.nl

zaterdag 20 september 2014

Kauri

Dit is de Kauri (Agathis australis); familie van de Coniferen.
Deze foto kregen wij toegestuurd van sympathisant; gemaakt tijdens zijn vakantie op het Noordeiland van Nieuw Zeeland: "Nog nooit in mijn leven zulke indrukwekkende bomen gezien; een stamomvang van meer dan 17 m bij een hoogte van ruim 50 m!.."
De Kauri komt alleen voor in dit gebied.


donderdag 18 september 2014

Reuzen

Foto's ingezonden door een sympathisant, genomen in Amerika.
Sequoia sempervirens of Redwood (cipresfamilie); kan een in Amerika een hoogte van 115 m bereiken, in Europa ong. 40 meter.stamomvang bereiken van 20 tot 40 meter.








































vrijdag 12 september 2014

Maretak

Mooi exemplaar van de maretak (Viscum album) groeiend op een populier; ingezonden door een sympathisant.

Eerder kwam deze groenblijvende halfparasiet in Nederland niet veel voor, maar de laatste tijd neemt dit toe, wellicht door de klimaatverandering. Hij is o.a.te vinden in Limburg en de duinen bij Oostvoorne.
Dit is een groenblijvende plant die vooral groeit op populieren (echter niet op de Zwarte Populier), maar ook op esdoorn, meidoorn en de eik. Ook op appelbomen is hij aangetroffen.

Wordt ook wel Mistletoe genoemd; met Kerstmis wordt wel een tak opgehangen
en dan mag men de persoon die eronder staat zonder toestemming kussen..





dinsdag 9 september 2014

Leemputten wandeling

In dit gebied werd in het verleden leem/klei uitgegraven voor de steenfabriek in Groenlo, waar men er bakstenen en dakpannen van maakte. De putten liepen daarna vol water en zo ontstond een prachtig en uniek natuurgebied van zo'n 30 hectare.


Staatsbosbeheer heeft hier een korte (3km) bijzondere wandeling uitgezet.
Start: bij café Haak en Hoek; Holterhoekseweg 6, 7142 HZ Groenlo. Daar is gemakkelijk te parkeren.
Van daar uit volgt u de gele pijlen.




Wilt u een langere wandeling maken; aan de overkant van het café sluit dit natuurpad aan op de route rondom het prachtige Zwillbrocker Venn, met meeuwenkolonie en flamingo's; nèt over de grens in Duitsland.

Zie een mooi filmpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=p2V0KF2MNxI



zaterdag 6 september 2014

Monumentale vijgenboom

Nog een ingezonden foto: deze enorme boom wordt de moeder van alle vijgenbomen genoemd. (Zambezi Vallei, Mana Pools, Zimbabwe).

(klik op afbeelding voor vergroting).

Toegestuurd door een sympathisant...

(Klik op afbeelding voor vergroting)