dinsdag 17 december 2013

In Memoriam Willem Pasman

Op 15 december is onze Willem gestorven.
Hij was al enige tijd ziek; tumoren in zijn hersenen, al in een te ver stadium, dus niets meer aan te doen…
Hij en wij allemaal wisten wat er komen ging: de woudreus geveld; een onvoorstelbaar idee.
Met onstuitbare energie heeft Willem zich al vanaf 1984, als contactpersoon voor de landelijke Bomenstichting, ingespannen voor het behoud van gezonde bomen; in de gemeente Doetinchem en ook in de gemeenten daar omheen.
Toen deze Bomenstichting failliet dreigde te gaan, richtte hij samen met een aantal andere contactpersonen van Achterhoekse gemeenten in 2011 de Bomenstichting Achterhoek op.
In die korte tijd hebben we samen erg veel meegemaakt. Er waren nogal wat turbulente tijden, waarin we soms zelfs genoodzaakt werden rechtszaken te voeren, omdat gemeenten weigerden met ons te praten. Wat overigens ook tot gevolg had dat ons aantal sympathisanten steeds flink steeg.
Wat is er in die korte periode al veel veranderd; inmiddels worden wij door steeds meer gemeenten gezien als gesprekspartner en uitgenodigd voor overleg. Niet in de laatste plaats door Willem’s inzet.
Ook reed Willem vrijwel dagelijks door de Achterhoek in zijn kleine vrachtwagentje met ons logo op de deuren om kapvergunningen na te gaan. Zelfs stuitte hij eens op een groepje mannen die illegaal aan het kappen waren en toen ze Willem zagen aankomen hard wegrenden. Wat hebben we daarom gelachen!
Dus zo, op zijn manier, werd Willem wereldberoemd in de Achterhoek!
Niet altijd even geliefd als luis in de pels van gemeenten, maar hij kreeg veel voor elkaar en had ook veel goede contacten daar.
Veel van deze goede contacten hebben, toen zij hoorden van Willem’s situatie, nog laten merken hoe zij hem waardeerden. Door hem bloemen te sturen, een Groen lintje uit te reiken, en zelfs een herdenkingsboom voor hem te zullen planten. Dat heeft hij nog duidelijk meegekregen en dat heeft hem erg goed gedaan.
We zullen Willem nu moeten missen, maar we gaan op dezelfde wijze verder op de weg die we tot nu toe samen met hem zijn gegaan.
En daar zou hij wel tevreden over zijn..

Willem zal worden begraven op donderdag 19 december om 11.15 uur
op de Natuurbegraafplaats Slangenburg
kruising Kommendijk en Loordijk in Doetinchem