woensdag 24 juli 2013

Stand van zaken in uw gemeente; juli 2013


Algemeen:

  • Regelmatig krijgen we van Achterhoekse donateurs van de landelijke Bomenstichting de vraag of wij onderdeel uitmaken van deze landelijke stichting, en daarmee hun donatie ook de Bomenstichting Achterhoek ten goede komt. Dit is niet het geval; wij zijn een onafhankelijke stichting, opgericht toen per januari 2012 deze landelijke Bomenstichting zou ophouden te bestaan en er over een eventuele doorstart nog niets bekend was.
  • Nogmaals willen wij u attent maken op het Meldpunt Bomenkap dat de Gelderse Natuur- & Milieu Federatie heeft opengesteld op haar website. Hiermee wordt dus geïnventariseerd waar de dreigingen zich bevinden.Geeft u ook uw meldingen door!:

  • Op het TV Gelderland nieuws van 23 juli een pleidooi van het Waterschap Rijn en IJssel voor meer bomen in de stad! Als voorbeeld een plein bij een winkelcentrum in Doetinchem waar nog maar een paar kleine boompjes staan, waardoor het veel te heet is geworden om te gaan winkelen. Zie dit nieuwsonderwerp op: http://www.omroepgelderland.nl/web/programmas/tv/tv-gelderland-nieuws-4.htm?dbid=931&typeofpage=73787 (U kunt dit onderwerp selecteren in de tijdsbalk tussen 3.55 en 5.40 minuten). (Deze uitzending is helaas niet meer op te vragen!)
Gemeente Aalten:

·        Om de parkeerplaats De Hoven uit te breiden had de gemeente zichzelf een kapvergunning verleend om 15 bomen en een bosje te kappen. De Stichting Natuur en Milieu Aalten (SNMA) heeft hiertegen bezwaar gemaakt. De onderbouwing was niet goed en ook vond zij het geen goed idee om dit bosje (een groene oase) bij een ouderencentrum te kappen. De commissie bezwaar en beroep gaf SNMA gelijk. Door de crisis heeft de gemeente nu minder geld om het centrum op te knappen en voert zij de plannen soberder uit. De Hoven wordt niet uitgebreid en de bomen en het bosje blijven staan! 
 
 
·        De SNMA en de Bomenstichting Achterhoek hebben beide bezwaar gemaakt tegen de kap van vier eiken aan de Akkermateweg. De bomen zijn intussen gekapt. Deze bomen waren onderdeel van een waardevolle Ecologische Verbindingszone. Door de kap is een schakel in deze zone verbroken. De commissie Bezwaar en Beroep had ook bedenkingen tegen de onderbouwing van de vergunning. Ook stelde zij een andere herplant voor om de schakel weer te herstellen. Het is nog niet bekend wat de gemeente met het advies van de commissie gaat doen.
 
Gemeente Bronckhorst:

Goed overleg met afdeling Groenbeheer.
  • Staatsbosbeheer (SBB) wil een rij lindes kappen aan de Bovenstraat in het mooie stadje Bronkhorst. SBB leeft in de veronderstelling dat de bewoners het eens zouden zijn met deze kap, dat is echter geenszins het geval. Bewoners hebben hierover contact met ons opgenomen. Nota bene heeft SBB een paar jaar geleden in haar eigen “Plan Groen” zelf aangegeven deze bomen òm en òm te willen kappen. Dit kreeg de instemming van de Belangengroep Stad Bronkhorst (BSB). Hierop was de reactie van SBB: dat zij “daar geen gehoor aan zouden geven, maar dat de inwoners van Bronkhorst zelf mochten kiezen: òf alle bomen worden gekapt, òf alle bomen blijven staan, maar met dien verstande dat zij in dat geval dan niet onderhouden zullen worden”. Dit vanwege geldgebrek. Hiermee is SBB dus teruggekomen op haar eigen voorstel. Ook bij de gemeente Bronckhorst is nog niet anders bekend dan dat SBB de bomen om en om zou willen kappen. Dat is dus een misverstand.
Vele bewoners, waarvan de meesten lid van de BSB, hebben hun handtekening gezet vóór behoud van deze lindes. 
Gemeente Doetinchem:

Goed overleg met afdeling Groen.

  • Boddens Hosangstraat: hier wilde de gemeente op het enige plekje groen in de wijk een winkel en zorginstellingen bouwen. Bewoners kwamen in opstand en vroegen ons om steun. De gemeente heeft toen de bomen verplantbaar gemaakt, helaas met het resultaat dat de bomen het niet overleven. Intussen is dit gehele plan op losse schroeven komen te staan. Wij hebben de gemeente gevraagd wat er nu met de dode bomen gaat gebeuren. Tot op heden kregen wij hierop nog geen reactie.
  • Bouw Sporthal Zuid:  De boom die moet blijven staan is nu goed beschermd door een voldoende ruim hek. Verdere begroeiing is inmiddels allemaal weggehaald midden in het broedseizoen, proces verbaal is door afdeling Handhaving opgemaakt.
  • De Monumentale linde aan de Gaarde in Doetinchem. De rechtszaak hieromtrent heeft inmiddels plaatsgevonden, we verwachten uitspraak van de rechtbank Arnhem in september.
  • De Bomenstichting Achterhoek maakte, samen met de Stichting Milieuwerkgroep Oude IJsselstreek  bezwaar tegen het kappen van 60 bomen op het A18 bedrijvenpark. B&W gemeente Doetinchem volgt in deze het advies van de bezwarencommissie op en verbindt nu een voorwaarde aan de vergunning. Dit omdat “er geen zwaarwegend belang is bij onmiddellijke kap van ALLE bomen waarvoor thans vergunning wordt gevraagd”, aldus het advies van de bezwarencommissie.
  • De gemeente nam contact met ons op betreffende de herinrichting van de Kruisbergseweg, die aan het eind van dit jaar van start gaat. Wij gaan niet zonder meer akkoord met “het grotendeels vervangen van de gekapte bomen”, dat is nog te vaag. Alle bomen zullen door een stevige maat dienen te worden vervangen.
  • Ook het Waterschap wil langs de Oude IJssel bij het industrieterrein 42 bomen kappen. Op zich is dit voor makkelijker (en goedkoper) onderhoud maar we hebben in ons bezwaar gevraagd om meer exemplaren van de grotere bomen te sparen dan nu het plan is en om compensatie, en dan niet met struiken zoals het Waterschap wil. Volgens het Waterschap moeten wij dit met de gemeente regelen en dat zal, na de vakantie van afdeling Groen Doetinchem, gebeuren.
  • De gemeente Doetinchem heeft een bomenfonds. Wij hebben een Wob verzoek gedaan om inzage hierin. Dat hebben we inmiddels ontvangen.
  • Wethouder Drenth enige jaren geleden toegezegd dat er 3000 bomen in Doetinchem bij zouden komen. Daar willen wij hem nog steeds graag aan houden!
Gemeente Lochem:

Goed overleg met afdeling Groenbeheer.

  • Herinrichting Oranjelaan Eefde. Vijf jaar geleden waren er al plannen alle haagbeuken in deze straat te kappen, vanwege rioleringsproblemen. Bewoners kwamen toen in het geweer. De Bomenstichting Zutphen hield een enquete en een overgrote meerderheid was vóór behoud van de bomen. De gemeente wil de herinrichting nu alsnog aanpakken en nam hierover contact met ons op. Nu deed onze stichting een inventarisatie. De rioleringsproblemen blijken inmiddels dermate groot dat nu nog 38% van de bewoners vóór behoud van de bomen stemde.
  • Van de grote beeldbepalende beuken aan de Kijksteeg, direct waar de Koedijk ophoudt, zijn er zeven in slechte staat; er zitten zwammen in. De gemeente doet nader onderzoek betreffende ernst en noodzaak van kap en welke beschermende maatregelen er genomen moeten worden bij de beuken die blijven staan. Men gaat nu binnen de bebouwde kom meer bomen controleren. De uitkomst van die rapportage is in september.
  • De dreiging van kap van 500 eiken/ laanbomen aan de Holterweg is nog steeds niet geweken…

Gemeente Montferland:

Spant de kroon in de gehele Achterhoek met verbijsterende nieuwe kapverordening; alle bomen met een omtrek van minder dan 250 cm zijn kapvergunningvrij! Daardoor mogen grote waardevolle bomen dus zomaar zonder meer gekapt. Bijvoorbeeld 4 grote bomen aan de Beekseweg in Zeddam.

We vragen ons af waar bij deze gemeente de monumentale bomenlijst, mèt de bijbehorende beschermingsregels, is gebleven!

  • De twee monumentale kastanjes (200 jaar oud) bij huize Bergh zijn helaas niet meer te redden en moeten worden gekapt. Wij vinden het echter belangrijk dat de te herplanten bomen nu wel direct de monumentale status meekrijgen, om zodoende te voorkomen dat deze bomen de eerste 80 jaar “kapvergunningvrij” zijn. Om deze reden maken wij toch bezwaar tegen deze vergunning.
  • Aangaande de herinrichting groenstroken Lutgardastraat, Graaf Oswaldstraat, Hohenzollernstraat en Vorst Leopoldstraat in ’s-Heerenberg heeft de gemeente, na veel protest van omwonenden, de plannen aangepast. Nu worden bomen bij geplant, er komen heesters en er wordt vrijwel helemaal afgezien van het aanleggen van gazons. Er worden kruidenperken met bloembollen aangelegd. Mooi resultaat!
Gemeente Oost Gelre:

Hier hebben wij structureel overleg met de gemeente.

  • Wij maakten al eerder melding van het nieuwe gemeentelijke plan: “Visie en Strategie”, waarmee het bomenbeleid voor de komende 50 jaar, mede in overleg met belanghebbenden, tot stand is gekomen. Nu komt de gemeente met de verzoek of bewoners plekken in de gemeente kennen waar bomen geplant kunnen worden. Iedereen mag suggesties aandragen voor een plek, of een bomenidee. Ook is er een prijsvraag aangekoppeld. Dus bij deze ook de oproep aan de inwoners van Oost Gelre: stuur de gemeente uw suggesties toe voor dit sympathieke plan! gemeente@oostgelre.nl.
  • De Stichting Mooi Groenlo (waarvan onze voorzitter tevens voorzitter is) zal participeren in het project “grachtverbreding” Groenlo. Dit is een meerjarig project waarbij de monumentale stadsgracht gefaseerd verbreed zal gaan worden. Nadeel is echter dat hierdoor bomen moeten verdwijnen die aan de periferie van de gracht staan. Maar aan de andere kant zijn er ook veel mogelijkheden voor herplant en nieuwe aanplant. De Stichting Mooi Groenlo zal deelnemen aan alle gefaseerde projecten die de komende 5 jaar opgestart worden.
  • In Lievelde wordt een groot voormalig slachthuiscomplex vervangen door een groenstrook met bomen. Deze plek werd door de krant de Gelderlander verkozen tot de meeste lelijke plek van de Achterhoek maar zou nu maar zo de mooiste plek in de Achterhoek kunnen worden!
  • Het Grond-, Weg- en Waterbouw bedrijf Rouwmaat blijft, ook na herhaalde waarschuwingen, onverbeterlijk in onachtzaamheid naar bomen op bouwplaatsten.
 Boomschade op bouwplaats Rouwmaat Groenlo.

 
Gemeente Oude IJsselstreek:

Prima contacten met wethouders en hoofd afdeling Groen. Geen bijzonderheden.

Gemeente Winterswijk:

  • In het voorjaar heeft de Bomenstichting Achterhoek 26 bezwaren tegen kapvergunningen ingediend omdat de onderbouwing volgens ons niet voldoende was. Ook was in een aantal gevallen de herplant niet duidelijk. Na een verhelderend gesprek in april met ambtenaren van de gemeente hebben we 20 bezwaren ingetrokken. Zes bleven voor ons gehandhaafd omdat de herplant te mager is en/of er geen verslag van het Flora en Faunaonderzoek ter inzage lag. De zitting van de commissie bezwaar en beroep heeft inmiddels op 8 juli plaatsgevonden, de uitslag is nog niet bekend. Wel is na deze zitting met ambtenaren afgesproken dat er na de vakantie een overleg zal zijn tussen de gemeente en de Bomenstichting over het bomenbeleid van de gemeente Winterswijk. Overigens bleek achteraf dat de gemeente voor deze zitting de pers had uitgenodigd; er verscheen de volgende dag een artikel in de Gelderlander. Helaas heeft er geen wederhoor plaatsgevonden.

(klik op artikel voor vergroting)