maandag 28 juli 2014

Burgemeester Joosten van Doetinchem maakt kennis met de Bomenstichting Achterhoek en milieuwerkgroep “De Oude IJsselstreek”.

In het kader van de kennismaking met de stad, haar inwoners en de instellingen, organisaties en verenigingen hebben wij burgemeester Joosten voorgesteld een stukje met ons door de gemeente te gaan fietsen. Natuurlijk langs enkele plekken waar de natuur en bomen alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen maar ook daar waar die ernstig onder druk (komen te) staan.
Vrijdagmiddag 11 juli was het zover. De zon scheen er flink op los en de temperatuur liep hoog op. De burgemeester kwam op een mooie rode leenfiets en zoals het een burgervader betaamt goed gekleed (jas werd wel thuis gelaten). Ook Marc van Rijsewijk (beleidsmedewerker bomen), Carla Oosterhoff (Milieuwerkgroep) en Bas Waterham (BSA) fietsten mee.  Twee uur lang hebben we met elkaar gesproken over bomen, natuur en milieu met name in en om de stad. Het werd een buitengewoon plezierige tocht van ca 15 km. Vanaf het stadhuis reden we langs de oude en weer opgeknapte stadsbegraafplaats (met mooie oude bomen) richting het ‘Central Park’ van Doetinchem zoals de burgemeester het noemde nadat hij hier via de fietstocht in het kader van de Entente Florale al eerder mee kennismaakte.

















Dit Natuurpark Overstegen is nu een oase van rust en groen en een belangrijke, onmisbare ecologische verbinding tussen Montferland, Slangenburg, Koekendaal en de Kruisberg. We stonden uitgebreid stil bij de plannen voor de realisatie van een IKC Rozengaarde waarvoor meer dan 60 bomen moeten verdwijnen en een deel van het Natuurpark (met uniek kwelwater en 200 soorten planten, dieren en insecten) zou moeten verdwijnen voor de aanleg van een ont-/aansluitingsweg tussen de Bilderdijkstraat en de Oude Rozengaardseweg. Hoewel nog maar kort in functie wist de burgemeester al dat de ontwikkeling van dit project veel aandacht trekt en door veel betrokkenen nauwgezet wordt gevolgd. De realisatie heeft immers een grote weerslag op de omgeving van mens en natuur door de enorme toename van verkeer; de verkeersveiligheid voor fietsers uit Overstegen; de ligweide van het zwembad en de ecologische verbindingszone (‘de Knoop’).
Hierna reden we naar één van de twee oudste bomen van de gemeente. Een zomereik achter het Rietveld lyceum (Mullerstraat), plantjaar tussen 1750-1800! Een monumentale boom volgens ons en het landelijk register Monumentale Bomen maar zoals u weet hanteert de gemeente geen lijst met monumentale bomen maar met bijzondere bomen (minder bescherming dus meer mogelijkheden als ze een ontwikkeling in de weg staan, hetgeen helaas vaak gebeurt (Mediamarkt, Oostelijke Randweg, A18 Bedrijvenpark).

Zomereik; ruim 600 cm omtrek, 20 meter hoog.
Volgende stop is havezate Hagen (De Kelder). Dit fraai versterkte huis is in zeer goede staat en staat aan de rand van de Kruisbergse bossen. In verband met de nieuwbouw van een vleugel bij het ziekenhuis is hier al eens op een bloemrijk grasland een parkeerplaats aangelegd voor de duur van 2 jaar (werden er uiteindelijk 5) waarna het weer hersteld moest worden in oorspronkelijke staat. Nu is dat bijna zover en gaat de jonkheer opnieuw een parkeerplaats aanleggen voor zijn feestende gasten. Toch jammer dat je op zo’n plek zo weinig respect hebt voor je omgeving. Een poel aanleggen ter compensatie lijkt leuk maar compenseert niet het verdwenen grasland.

Laatste te bezoeken locatie: de Wehlse Broeklanden rondom de Vogelstraat. We laten zien wat Buur Maakt Natuur hier al heeft bereikt en nog gaat ontwikkelen, maar ook wat de gevolgen zijn geweest van de aanleg van de golfbaan (de Wehlse Beek is verlegd terwijl die daar al 800 jaar lag, honderden populieren gekapt). Hoewel ook hier weer (enige) compensatie voor plaatsvond is dat vaak een magere pleister op de wonde. Een boom met een omtrek van 200 cm is niet te vervangen door een exemplaar van 20 cm. Zelfs de eerste 20 jaar lijkt dat er niet op.
Al met al hebben we elkaar veel verteld en beter leren kennen. Het heeft ons allen een goed gevoel gegeven.

Bas Waterham,
Bestuurslid