dinsdag 10 september 2013

Zo kan het ook!!

Zomerverplanten met de grootste verplantmachine van Europa.

Begin september verplant BTL Bomendienst 45 lindes in Lent. De lindes moeten verdwijnen vanwege de bouw van de Verlengde Waalbrug. De bouw van de Verlengde Waalbrug gebeurt in het kader van het project ‘Ruimte voor de Waal’. Als onderdeel van het landelijk waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier wordt bij Nijmegen-Lent een nevengeul gegraven, zodat de Waal meer ruimte krijgt. Met het verplanten geeft het College van B&W invulling aan een Raadsmotie ‘Bomen over de Waalsprong’ van 21 maart 2012.

De 45 lindes zijn vitale bomen van ongeveer 40 jaar oud, 15 meter hoog en hebben een stamdiameter van ca. 35 tot 40 cm. Daarmee vertegenwoordigen de bomen zowel een emotionele waarde als een kapitaalswaarde. Voor het verplanten heeft BTL Bomendienst gebruik gemaakt van een Optimal 3000 verplantmachine, de grootste verplantmachine van Europe. Zonder problemen kunnen hiermee de lindes met een kluitdiameter van drie meter verplant worden. Deze verplantmethode is zeer praktisch omdat de vrachtwagen de boom kan uitsteken, kantelen, transporteren en planten, zonder tussenkomst van andere machines.

Voor het verplanten van bomen met een stamdiameter tot ca. 25 cm wordt gebruikt gemaakt van de Optimal 1900. Deze eigen verplantmachine is ideaal voor het verplanten van kleinere bomen als alternatief voor kap en nieuwe aanplant. De verplanting in Lent is momenteel volop in uitvoering. Door extra maatregelen voor en na de verplanting kan BTL Bomendienst zonder problemen jaarrond verplanten. Zodoende sluit de verplanting naadloos aan op de strakke planning en logistiek van alle civieltechnische werkzaamheden van het totale project.