donderdag 21 maart 2013

Verslag Nationale Boomfeestdag 2013 activiteiten in de Achterhoek

Het doel van Boomfeestdag is kinderen respect en kennis voor bomen en de natuur bijbrengen.

Landelijk thema dit jaar is: BOMEN MAKEN GEZOND!


Bomen in steden en dorpen zorgen er voor dat inwoners zich lichamelijk èn geestelijk gezonder, minder gestresst, voelen.
Een groene, bomenrijke leefomgeving nodigt uit tot bewegen; wandelen, fietsen, spelen.
En bomen zorgen ook nog voor zuurstof en voor heerlijke, voedzame vruchten.       
-------

Samen met de Stichting Natuur en Milieu Aalten, en de leerlingen van de school Nieuw Hessen in Aalten, heeft onze stichting de boomfeestdag gevierd. De kinderen plantten enthousiast een aantal fruitbomen, een rij bessenstruiken en hazelaars. Ook plantten zij klimop tegen het hek, dat hen scheidt van de provinciale weg. Dit hek is tevens de verlenging van de geluidswal die de gemeente heeft aangelegd, maar curieus houdt deze halverwege het schoolterrein op..


De eerste appelboom gaat de grond in.

 
Hier is heel professioneel een plantgat gegraven!

 
En lekker vieze handen maken!

Nog een mooi plantgat!
 
Gemeente Aalten:
Wethouder Johan Teeuwsen heeft, samen 18 enthousiaste leerlingen uit groep 5/6 van basisschool ’t Möllenveld uit de Haart, bomen geplant. Gerrit Krajenbrink van de Stichting Natuur en Milieu Aalten hielp hen hierbij. In de straat ’t Haartse Bos in buurtschap de Haart zijn in totaal 43 bomen geplant. De eerste boom die is geplant is een lindeboom, daaromheen een aantal veldesdoorns. Ook staan er nu eiken, zuileiken, haagbeuken en een heleboel heesters. Een groot deel van de bomen staat in een wadi. Door de wadi wordt regenwater geïnfiltreerd in de bodem.



Gemeente Oost Gelre:
Eerst werd in de klas gesproken over bomen; waarom zijn ze zo belangrijk en wat voor soorten zijn er allemaal? Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met het maken van een boodschap voor de toekomst. Deze boodschappen werden in glazen flessen gestopt en begraven bij de bomen.
Daarna ging iedereen naar de plantlocatie. Hier stonden de bomen al klaar. Na een korte toespraak van wethouder Vincent van Uem werd de eerste boom geplant, waarna de kinderen zelf aan de slag gingen met het planten van bomen.



 

 
De bomen werden voorzien van een naamkaartje.

Gemeente Oude IJsselstreek:
In Silvolde werden 8 bomen geplant met leerlingen van school "De Drie Linden".
Bij Westendorp hebben kinderen van de Knienenbultschool bomen geplant als herplant voor oude en zieke bomen die vorig jaar werden gekapt.
Voorde Knienenbultschool een extra feest, omdat die gekapte bomen voor hun school stonden.

En tussen Etten en Ulft  plantten de leerlingen van de Anthoniusschool in Ulft zo'n 90 essen!!
Voor de veiligheid was de weg afgezet voor verkeer en hielden verkeersregelars een oogje in 't zeil.


In anderhalf uur was de klus geklaard. Links van de weg de vers geplante essen. Inder de hoogspanningsmasten mogen geen bomen worden geplant, daarom hieronder een onderbrekning.
Om 12 uur was de klus geklaard. Gauw naar huis want het was KOUD!!