maandag 7 oktober 2013

De Bomenstichting Achterhoek bestaat alweer twee jaar!

Inmiddels hebben we in ons korte bestaan al een flink aantal gezonde bomen kunnen behouden voor onze leefomgeving. Steeds vaker ook door meldingen vanuit inwoners en sympathisanten in de Achterhoek, waardoor we tijdig actie konden ondernemen.

Ook dit jaar werden we weer met de hulp van onze geweldige advocaten Digna de Bruin en Janike Haakmeester in een aantal gevallen door de rechter in het gelijk gesteld.
De kapvergunningen werden vernietigd omdat gemeenten onzorgvuldig hadden gehandeld in de procedures en de verschillende belangen niet goed hadden afgewogen.

Toch hadden we die gang naar de rechter graag willen voorkomen door in een veel eerder stadium met de betreffende gemeenten om de tafel te gaan.
Gelukkig beginnen steeds meer gemeenten in te zien dat die route toch heilzamer is.
Een goed voorbeeld hiervan is de gemeente Oost Gelre, die bij sommige bomenzaken juist contact zoekt met haar inwoners!

Bovendien is het percentage koolstofdioxide (CO2) in ons land nog steeds te hoog. In 2014 zal dit vanuit Brussel weer moeten worden gemeten en nu is al duidelijk dat ons land daarvoor een flinke boete boven het hoofd hangt.
Onbegrijpelijk dus dat er gemeenten zijn die kapvergunningen steeds meer vrijgeven en zelf om economische redenen steeds meer kappen. Dit geldt niet in de laatste plaats ook voor natuurorganisaties..

Ook in de toekomst willen wij daarom blijven opkomen voor het belang van bomen voor de leefkwaliteit van mensen. Bomen gaan hittestress in de dorpen en steden tegen, en mensen zijn aantoonbaar gezonder in een groene omgeving met bomen

Daarom vragen wij u niet alleen om misstanden te melden, maar ook om ons financieel te willen blijven steunen. (Wij hebben de Anbi status, dus uw gift in fiscaal aftrekbaar. Triodos bank nr. 776454846 t.n.v. Bomenstichting Achterhoek/ Doetinchem’.

Hartelijk dank voor uw steun en wij hopen ook in het komende jaar weer op u te mogen rekenen!