dinsdag 1 december 2015

Dringende oproep aan Rijkswaterstaat: Stop met gebruik van het gif Glyfosaat!

Op 29 november verzonden wij het volgende bericht aan Rijkswaterstaat; tevens hebben wij Tweede Kamerleden van Groen Links en SP gevraagd het gebruik van dit gevaarlijke middel aan de orde te stellen.

Aan de omgevingsmanager van dit onderhoudsprogramma:
Tot onze verbijstering vernemen wij dat Rijkswaterstaat in het onderhoudsprogramma aan de kribben en oevers van onze rivieren het onkruidbestrijdingsmiddel Glyfosaat toepast!

Wij mogen toch aannemen dat RWS adequaat op de hoogte is van de gevaren die dit middel met zich meebrengt, alleen al voor het oppervlaktewater en het bodemleven in de oevers.
(Wij hebben hierbij nog enige bijlagen gevoegd waarvan de inhoud voor zich spreekt; op te vragen via bomenachterhoek@gmail.com)

Wij verzoeken u, als omgevingsmanager van dit onderhoudsprogramma, hierbij dan ook vriendelijk doch zeer dringend uw beleid in deze z.s.m. bij te stellen om zodoende verdere onomkeerbare schade te voorkomen.
Graag ontvangen wij uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Bomenstichting Achterhoek

De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland is helder over het gebruik van Glyfosaat:  http://www.vewin.nl/standpunten/paginas/Verbod_chemische_onkruidbestrijding_89.aspx

Reactie van Rijkswaterstaat op 1 december:
Ik heb uw e-mail gelezen. Helaas kan ik op dit moment niet reageren. RWS is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie Infrastructuur en Milieu en legt verantwoording af aan de Minister. Afgelopen week heeft een Tweede Kamerlid vragen gesteld aan de Minister. Dat betekent dat er tussen het stellen van de Kamervragen en de beantwoording daarvan geen communicatie over dit onderwerp mogelijk is tussen RWS en derden totdat de Tweede Kamer is geïnformeerd. Zodra de beantwoording openbaar is gemaakt, zal ik reageren.