donderdag 6 februari 2014

Jaarverslag 2013

Van de voorzitter:

De Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft inmiddels haar tweede verjaardag gevierd!
In deze korte periode van haar bestaan is de BSA erin geslaagd het belang van gezonde bomen meer te benadrukken bij gemeenten en particulieren.
Inmiddels zijn daarmee de contacten met de meeste Achterhoekse gemeenten positief uitgegroeid. Dat betekent o.a. dat wij nu vaker in een vroeger stadium van op handen zijnde projecten worden uitgenodigd als gesprekspartner. 
Dit afgelopen jaar lag de nadruk dus vooral op contact en overleg met gemeenten, Provincie en andere organisaties, zoals: de Gelderse Natuur en Milieu Federatie, Geldersch Landschap, Vitens, Stichting Natuur en Milieu Aalten, Stichting Milieu werkgroep “De Oude IJsselstreek”; Stichting Mooi Groenlo; Bomenstichtingen in Deventer en Zutphen, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst.
Alle Achterhoekse gemeenten zijn trots op hun Groene Imago; echter dat heeft zijn prijs.
Bomenonderhoud staat in veel gemeenten steeds zwaarder onder druk. Herplant wordt niet zelden matig of geheel niet meegenomen in verleende kapvergunningen, en handhaving laat veelal zeer te wensen over!
Ook constateren wij regelmatig frictie tussen de gemeentelijke afdelingen Groen en Grijs..
Wij merken dat het feit dat er in maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden wèl helpt; hopelijk mag dit na de verkiezingen nog steeds het geval zijn!...

Jaap Cannegieter

Activiteiten:
 
  • Op de Nationale Boomfeestdag, 20 maart, plantten wij, samen met de Stichting Natuur en Milieu Aalten, met de kinderen van school nieuwHessen in Aalten een aantal bomen en struiken op hun speelplaats en klimop langs een hek ter afscherming. Verder bezochten wij op die dag nog meerdere boomplant-projecten, o.a. in de gemeente Oude IJsselstreek. (Zie verder onder tab “Boomfeestdag” op de homepage van onze weblog: http://bomenachterhoek.blogspot.com/).
  • Steeds meer verontruste Achterhoekse inwoners melden kap activiteiten bij ons. Wij nemen daarop contact op met eigenaren/ opdrachtgevers zoals bijv: Geldersch Landschap, Vitens, de Provincie. Vaak gaat het hier om grotere gebieden zoals bijv. landgoederen, waarbij men slechts melding hoeft te maken van de kap bij het Ministerie van LNV. Dan geldt nog wel de voorwaarde van een Flora & Fauna Onderzoek, dat echter helaas zeer weinig wordt gecontroleerd.
  • Eén van de hoofdtaken van de BSA is het inzien van de door de Achterhoekse gemeenten verleende kapvergunningen. Er wordt bezwaar gemaakt wanneer de reden voor de kap niet duidelijk is, geen herplant is opgelegd of indien geen Flora & Fauna onderzoek heeft plaatsgevonden.
  • Twee van deze bezwaarprocedures mondden uit in beroepsprocedures bij de rechtbank in Arnhem. Deze betroffen een monumentale gezonde lindeboom van cultuurhistorische waarde in Doetinchem, onderschreven door Het Gelders Genootschap; en in Aalten gingen wij, samen met de Stichting Natuur & Milieu Aalten(SNMA) in beroep tegen de voorgenomen kap van 143 (!) bomen in het centrum van het stadje Bredevoort, die zouden moeten wijken voor te bouwen, maar nog niet verkochte, villa’s. In beide rechtszaken stelde de rechter de BSA in het gelijk.
 De lindeboom aan de Gaarde in Doetinchem

  • In Aalten is, samen met de SNMA, bezwaar tegen de voorgenomen kap van vier eiken, die onderdeel waren van een Ecologische Verbindingszone (EVZ). De Bezwaren Commissie stelde een alternatieve herplant voor, maar de agrariër ging hier niet mee akkoord en had de bomen al gekapt. SNMA houdt de vinger aan de pols of de herplant plaatsvindt.
  • Aan de Nijverheidsweg in Aalten werden drie 80-jarige eiken gekapt. De BSA en SNMA hebben de gemeente gevraagd om het rapport van het Flora & Fauna onderzoek. Dit werd achteraf verstrekt.
  • Overleg vindt plaats met de Provincie en gemeente Bronckhorst over geplande werkzaamheden die men gaat uitvoeren aan de N314 (van Hummelo naar Baak) en de N330 (Hummelo naar Zelhem). Welke bomen moeten verdwijnen en welke kunnen blijven staan i.h.k.v. de veiligheid op deze wegen. Wij constateren wel bereidheid waar mogelijk bomen te behouden.
  • In Drempt, gemeente Bronckhorst, werd een school verbouwd (nu De Klimtoren) en een “Kulturhus” daaraan toegevoegd. Men wilde daar alle bomen kappen, maar de BSA kreeg toch voor elkaar dat de Beatrixboom en de Koningsboom werden verplaatst naar het speelplein en zo behouden konden blijven.
  • Ook gemeente Bronckhorst: de monumentale Thuja’s aan het Iekink in Hengelo zouden moeten wijken voor een aantal parkeerplaatsen t.b.v. de nieuwe scholen aan de Rozenstraat. Er is hiervoor geen kapvergunning nodig dus: “geen probleem” dacht de gemeente.  BSA kreeg echter in december veel meldingen van verontruste inwoners. Wij namen contact op met gemeente, omwonenden en Veilig Verkeer Nederland waarbij we streven naar een plan waarbij de kinderen veilig naar school kunnen en de Thuja’s toch blijven staan. Deze zaak loopt nog; wie weet, met de verkiezingen in het vooruitzicht…
  • De twee monumentale kastanjes (200 jaar oud) bij Kasteel Huis Bergh, ‘s Heerenberg, waren helaas niet meer te redden en moesten worden gekapt. Wij vonden het echter belangrijk dat de te herplanten bomen nu wel direct de monumentale status meekregen, om zodoende te voorkomen dat deze bomen de eerste 80 jaar “kapvergunningvrij” zijn. Om deze reden maken wij toch bezwaar tegen deze vergunning, want dit is tenslotte  een gemeente die alle bomen tot een omtrek van 2.50m(!) vergunningvrij heeft verklaard.
  • In de buurt Graaf Oswaldstraat, Lutgardastraat, Hohenzollernstraat en Vorst Leopoldstraat in ’s Heerenberg waren de bewoners erg ongelukkig met het groenplan van de gemeente Montferland. Zij schakelden de BSA in en de gemeente was uiteindelijk bereid de plannen aan te passen. Nu worden er bomen en heesters geplant, en wordt vrijwel helemaal afgezien van het aanleggen van gazons. Ook worden kruidenperken met bloembollen aangelegd.
  • Vorig jaar schreven wij al dat de gemeente Lochem al decennia lang vrijwel geen onderhoud heeft gepleegd aan de bomen in haar buitengebied, waardoor nu zo’n 3500 bomen in zeer slechte conditie zijn. Buiten de bebouwde kom vallen bomen volgens de Lochemse APV onder de Boswet, daardoor is geen bezwaarprocedure mogelijk. Betreffende de 500 bomen aan de Holterweg die in het kader hiervan zouden worden gekapt met commerciële doeleinden zijn uiteindelijk toch alleen de slechte bomen verwijderd. Maar meer van dit soort projecten staan op stapel, met wèl houtopbrengsten als oogmerk. Dit zal de komende tijd gaan plaatsvinden in het gebied van het Larense Broek. Ook hier houden wij de vinger aan de pols. Overigens werd in november tijdens een raadszitting onverwacht besloten dat de gemeente nu toch  200.000 € zou gaan besteden aan onderhoud van de bomen in het buitengebied!
  • Herinrichting Oranjelaan Eefde. Vijf jaar geleden waren er al plannen om alle haagbeuken in deze straat te kappen, vanwege rioleringsproblemen. Bewoners kwamen toen in het geweer. De Bomenstichting Zutphen hield destijds een enquete en een overgrote meerderheid was vóór behoud van de bomen. De gemeente wilde de herinrichting nu alsnog aanpakken en nam hierover contact met ons op. Nu deed de BSA een inventarisatie. De rioleringsproblemen bleken inmiddels echter dermate groot dat nu nog maar 38% van de bewoners vóór behoud van de bomen stemde.
  • De BSA maakte, samen met de Stichting Milieuwerkgroep Oude IJsselstreek, bezwaar tegen het kappen van 60 bomen op het A18 bedrijvenpark in Doetinchem. B&W van Doetinchem volgden in deze het advies van de bezwarencommissie op en verbonden daarmee een voorwaarde aan de vergunning. Dit omdat “er geen zwaarwegend belang is bij onmiddellijke kap van ALLE bomen waarvoor thans vergunning wordt gevraagd”, aldus het advies van de bezwarencommissie. Er werden afspraken gemaakt over bomen die zouden blijven staan c.q. verplant. Inmiddels heeft men voor deze bomen toch weer een kapvergunning verstrekt. Wij hebben opnieuw bezwaar gemaakt; dit zal begin 2014 worden behandeld.
  • De gemeente Oost-Gelre heeft een “Bomenwacht” opgericht in oktober 2013. Deze werkgroep bestaat uit 24 betrokken inwoners (8 kerngroepleden en 16 klankbordgroepleden). De Bomenwacht gaat de komende tijd aan de slag om door middel van projecten het belang van een groene gezonde omgeving onder de aandacht te brengen. Ook adviseert de Bomenwacht het gemeentebestuur over ruimtelijke projecten, altijd met het belang van de bomen en de ruimtelijke kwaliteit voor ogen. Onze voorzitter Jaap Cannegieter is tevens voorzitter van deze werkgroep.
  • Betreffende Winterswijk diende de BSA in het voorjaar 26 bezwaren tegen kapvergunningen in omdat de onderbouwing onvoldoende was of soms geheel ontbrak. Ook was in een aantal gevallen de herplant niet duidelijk. Na een verhelderend gesprek in april met ambtenaren van de gemeente heeft de BSA 20 bezwaren ingetrokken. Zes bleven voor ons gehandhaafd omdat wij de herplant te mager achtten en er geen rapport van het Flora en Faunaonderzoek ter inzage lag. Inmiddels is er beter overleg tussen deze gemeente en de BSA.
  • Ook gaven wij weer een aantal adviezen aan particulieren. Bijvoorbeeld de eigenaar van een mooie oude notenboom in het buitengebied van Aalten die meer wilde weten over de conditie van de boom. Gelukkig bleek deze ondanks zijn leeftijd goed in orde. Wij maakten een foto van de boom, die later via de eigenaar nog de 3e prijs won in de door de gemeente uitgeschreven fotowedstrijd “Bomen Kieken”! 

  • Onze weblog: http://bomenachterhoek.blogspot.com/ wordt zeer regelmatig bijgehouden aangaande relevante ontwikkelingen in gemeenten, provincie, bomen informatie, artikelen in de pers, etc. Het bezoekersaantal van de BSA weblog stijgt per maand; inmiddels gemiddeld per dag ruim 50 bezoekers!
  • Ook onze berichten via Twitter: https://twitter.com/#!/@BomenAchterhoek leveren veel nuttige contacten en informatie op. 

De samenstelling van het bestuur was in 2013 als volgt:
 
Jaap Cannegieter       : voorzitter
Willem Pasman           : penningmeester
Marjan Houpt            : secretaris
Bertha Krajenbrink    : bestuurslid

Helaas hebben wij op 15 december afscheid moeten nemen van ons bestuurslid Willem Pasman die, tot onze grote droefheid, na een ziekbed van acht maanden overleed.
In de korte tijd van het bestaan van de BSA heeft Willem enorm veel neergezet; zowel vanuit zijn nog bestaande contacten van vóór de oprichting van de BSA, als de contacten die hij daarna heeft opgebouwd. Een flinke basis, waar wij goed op verder kunnen.