dinsdag 18 februari 2014

Boomfeestdag 2014

Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen wordt de Nationale Boomfeestdag, die elk jaar plaatsvindt op de 3e woensdag in maart, dit jaar een week eerder op 12 maart gevierd.

Hierbij een overzicht van de activiteiten in de verschillende Achterhoekse gemeenten:

Aalten:
  • De gemeente Aalten zal i.s.m. de VVV een fietsroute presenteren langs solitaire, monumentale en beeldbepalende bomen die vorig jaar zijn gefotografeerd i.h.k.v. de wedstrijd Bomen Kieken. Deze wedstrijd heeft tevens geleid tot een bijzondere expositie: vanaf 12 maart te zien op twee picknickplekken van deze fietsroute: Driehonderdmeterweg/ kruising Spiekerdijk en de Veenweg (bij de Kemperjanshuisweg). Om 10.00 uur overhandigt mw. Brethouwer van de VVV Aalten het routeboekje aan wethouder landschap, dhr. T. Kok, aan mw. Bertha Krajenbrink, bestuurslid Bomenstichting Achterhoek en dhr. Wibe Houwers van de Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP). Daarna opening expositie en om 10.15 uur plant wethouder Kok, samen met leerlingen uit groep 7 en 8 van CBS 't Warmelinck diverse bomen en planten. Dit alles vindt plaats op de picknickplaats aan de Wikkerinkweg, op de kruising Dinxperlosestraatweg/ Klokkemakersweg in Aalten.
Bronckhorst:
Doetinchem:
  • Op basisschool Het Timpaan in Wehl is de start handeling gepland voor het vergroenen van het schoolplein. Het komende voorjaar zal er op het plein meer groen verschijnen en komen er verschillende groene speelaanleidingen.
  • Kinderen van school Het Timpaan in Nieuw-Wehl gaan samen met vrijwilligers van stichting “Vrienden van het Wehlse bos” een perceel bomen aanplanten.
  • Kinderen van basisschool De Mate-’t Prisma in Dichteren gaan helpen bij het aanplanten van 2 bomen en 400 stuks haagbeuken. 
Lochem:
deze gemeente heeft dit jaar niets georganiseerd.

Montferland:
  • Wethouder Loeff-Hageman van Openbare Werken plant op 12 maart aanstaande om 8.45 uur samen met leerlingen van basisschool Sint Jozef uit Loil de eerste boom aan de Bosslagstraat in Loil. Deze boom wordt geplant vanwege de jaarlijkse boomfeestdag. In totaal planten drie scholen hier 84 bomen.
    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het cluster Communicatie en Toerisme van de gemeente Montferland, telefoonnummer (0316) 291 328
Oost Gelre:
  • Hier gaat men, samen met 42 leerlingen van de Pastoor van Arsschool uit Lichtenvoorde, bomen planten in de nieuwbouwwijk Flierbeek. Leerlingen zullen na een informatieve en creatieve morgen een eigen boodschap in een fles onder de boom begraven voor de kinderen van de toekomst.
Oude IJsselstreek:
  • Op de locatie Heisestraat in Megchelen, nabij de camping, zullen de kinderen van de basisschool Sint Martinus uit Megchelen ca. 40 essen planten. Naar verwacht beginnen de feestelijkheden om 09.00 uur. 
  • Bij het nieuwe schoolgebouw in de bomenbuurt zal op de hoek Elzenstraat/ Wilgenstraat in Ulft een Pterocarya fraxinifolia (Kaukasische Vleugelnoot) worden geplant. Dit plantfeest zal daar om ca. 11.00 uur beginnen.
Winterswijk:
De gemeente Winterswijk doet deze keer niet mee aan de boomfeestdag:
“Er is dit jaar geen geschikt project”.