zaterdag 5 januari 2013

Lezing: “Bomen en struiken in Gelderland, een prachtig en bedreigd erfgoed"Op woensdag 16 januari, door Bert Maes.


 

Bert Maes is bioloog en cultuurhistoricus en probeert op zijn enthousiaste manier verschillende vakgebieden met elkaar te verbinden. Hij leidt ons langs bekende en toch onverwachte plekjes naar de bomen en struiken langs beekjes, stuwwallen, landgoederen en onze woonomgeving.

In de Achterhoek en de Graafschap zijn nog van die plekken te vinden waar bijzondere inheemse bomen en struiken groeien. Bomen waarvan we vergeten waren dat ze nog bestonden zoals de wilde appel, de wilde peer, de fladderiep en de winterlinde. Hoe die de tijd hebben kunnen overleven horen we in deze voordracht. Met de wilde appels en peren of de bijzondere viltroos gaat het overigens nog maar om een handjevol.

Nederland heeft ook een rijke geschiedenis op het gebied van kweken en aanplant van bomen in parken en buitenplaatsen. Ook hier ligt een stukje vergeten kennis en erfgoed. Eeuwenoude variëteiten van lindes, iepen en platanen die in geen enkel handboek staan! Maar we zijn er niet zuinig genoeg op. Hoe zal ons cultuurhistorisch en natuurerfgoed er op het eind van onze eeuw uit zien. Hoe gaan we zelf om met de bomen en wat zal het klimaat gaan doen met onze bomen. 


Woensdag 16 januari 20.00 uur in “De Kaardebol”,

Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen.


U bent welkom vanaf 19.30 uur.

Bomenstichting Zutphen e.o.

 

 

 Stam van oude plataan; landgoed Den Bramel Vorden.