woensdag 2 april 2014

Bomen en licht

Hoogleraar Niels Anten bracht samen met een groep wetenschappers nauwkeurig in kaart hoeveel licht bomen opvangen en wat ze met dat licht doen.

Dat deden ze in een stukje primair gematigd regenwoud op het eiland Yakushima, een nationaal park en tevens werelderfgoed. Uit het onderzoek blijkt dat hoge bomen niet alleen meer maar ook efficiënter licht vangen. Per kilo biomassa vangen hoge bomen meer licht dan hun beschaduwde neefjes. Dat voordeel heeft een prijs: ze zetten dat licht minder efficiënt om in biomassa. Lichtinvang en lichtgebruik zijn omgekeerd evenredig. Dit zorgt ervoor dat relatief gezien, per kilo boom dus, kleine en grote bomen even hard groeien.
Dit verklaart voor een belangrijk deel waarom kleine en grote bomen kunnen samenleven op plekken waar een eenzijdige competitie is om het beschikbare licht. Anten: 'Daarnaast zijn ook andere factoren van belang, zoals de populatiedynamiek (de levensduur, het aantal nakomelingen) en de structuur van het bos. Maar de groei is natuurlijk wel een hele belangrijke. De ecologie laat zien dat gemengde en diverse systemen productiever zijn en beter tegen stress kunnen. We kunnen heel veel leren van natuurlijke systemen. Studies als die van ons leren wat voor eigenschappen beschaduwde planten moeten hebben om optimaal te kunnen produceren.'

Bron: Natuurbericht.nl