zaterdag 4 april 2015

Monumentale oude eiken

In Nederland, waar eikenhout vroeger intensief werd gebruikt, zijn slechts enkele opgaande eiken van meer dan 300 jaar aan te treffen. Hieronder enkele bekende voorbeelden.

De Kroezenboom van Fleringen, Twente; geschatte leeftijd 400 tot 500 jaar.

De Dikke Boom van Verwolde, bij Laren (Gld); geschatte leeftijd 450 jaar.
De Wodanseiken van Wolfheze (Gld); geschatte leeftijd 300 tot 450 jaar.
De Kroezeboom van Ruurlo (Gld); geschatte leeftijd 350 tot 400 jaar.
De Kozakkeneik van Delden (Ov); geschatte leeftijd 350 jaar.
Twee zomereiken met de naam Adam en Eva, Landgoed Stoutenburg-Noord, Amersfoort. De leeftijd van Adam en Eva wordt geschat op 300 tot 400 jaar oud.
De eik in de omgeving van Kasteel Doornenburg (Gld) staat daar bekend als de oudste eikenboom van Nederland met een geschatte leeftijd van 1000 jaar, zoals op het bord staat bij de boom. De eik staat plaatselijk bekend als de "Uiverboom".Oude Eik op Landgoed Kranenkamp/ Diepenveen.De oudste eik in België overtreft alle Nederlandse eiken echter ruimschoots waar het gaat om omvang en de vermoedelijke leeftijd. Deze eik is te vinden in het dorpje Liernu. De dikke eik van Liernu (Frans: Gros Chêne de Liernu) is een zomereik met een omtrek van 14,65 m. De eik wordt beschouwd als de dikste van België.

De boom is sinds 1939 beschermd als monument. Hij heeft een stamomtrek van ruim 14 meter en een leeftijd die door velen wordt geschat op 700 jaar.

Bron: Natuur Net Nieuws april 2015