zaterdag 19 april 2014

Onderzoek naar de iepenziekte lijkt haar vruchten af te werpen

Bron: Boomzorg van dinsdag 15 april 2014

Bijna een eeuw onderzoek naar de iepenziekte, ook wel 'Dutch elm disease' genoemd, lijkt haar vruchten af te werpen. De ‘nieuwe iepen’ -in Nederland zijn iepen beeldbepalende bomen- zijn in hoge mate resistent en hebben volgens PPO en Alterra weer volop toekomst.



In de eerste Boomzorg van 2014 hebben wij in zeven artikelen, in de Special Bomenmonitor, aandacht besteed aan de Ulmus. Zo is er een artikel met aandacht voor de mooiste exemplaren iepen met de 'X-factor', geselecteerd door een jury, ingezonden door lezers. Een van de winnaars is de Ulmus laevis in het buurtschap Heure bij Borculo uit plantjaar 1830-1840. Zijn omtrek is 6 meter, zijn hoogte 34 meter. Een andere blikvanger -vooral bekend onder Rotterdammers- is de Ulmus x hollandica ‘Belgica’ ; een driestammige, 20 meter hoge iep in het park bij de Euromast.

Laatstgenoemd ras komt extra aan bod in het artikel 'Hieperdepiep, lang leve de iep', met als openingszin: 'De Hollandse iep is een Belg!'. Deze iep wordt de meest karakteristieke iep genoemd. 'Het is een zeer imposante en heel snel groeiende makker, tot boven de 40 meter hoog [...]