maandag 11 april 2016

Gemeente Oost Gelre wint samen met de Imkers onze prijs voor het Groenste Project van 2015!

Vandaag hebben wij naar aanleiding hiervan het volgende persbericht verzonden:

Ook dit jaar loofde de Bomenstichting Achterhoek (BSA) ter gelegenheid van Boomfeestdag een prijs (een Lindeboom) uit voor die Achterhoekse gemeente die in 2015 het Groenste Project heeft gerealiseerd.
Behalve het positieve effect dat de gemeenten Bronckhorst en Doetinchem inmiddels het voorbeeld hebben gevolgd van Oost Gelre’s winnende project van 2014: “Een gratis Boom- Mot Kunn’n”, was de respons van de overige gemeenten helaas bijzonder mager, of zelfs afwezig..

Dit heeft tot gevolg dat ook dit jaar weer de gemeente Oost Gelre, samen met burger groeperingen, de meeste groene initiatieven heeft getoond, zoals bijvoorbeeld de “pluktuin” in Groenlo.
De BSA heeft daarom dit jaar gekozen voor het initiatief van de Imkersvereniging Lichtenvoorde die een prachtige Bijentuin heeft gerealiseerd in het Wentholtpark en hiermee bijdraagt aan de zo belangrijke instandhouding van de bijenpopulatie, die immers zeer bedreigd wordt door vooral het gebruik van pesticiden.

De bouw van de bijenstal, de aanleg van groenstroken en het planten van (fruit)bomen, zijn samen met de buurt en het Marianum, een school voortgezet onderwijs, tot stand gekomen. Het is een paradijs voor vlinders, vogels, insecten èn mensen geworden!Aangezien het belangrijk is voor de bijen dat de bloeitijden van de verschillende aanwezige bomen goed op elkaar aansluiten, is deze keer, i.p.v. een Lindeboom, gekozen voor een Pauwlonia tomentosa (de Anna Pauwlona- of Keizersboom), die vroeg in het jaar bloeit met mooie blauwpaarse trompetvormige bloemen. Deze boom is genoemd naar Anna Pauwlonia Romanov, die in 1816 trouwde met koning Willem II.
Daarom dus deze keer de eer voor zowel de gemeente Oost Gelre als voor de Imkersvereniging.
De prijs zal worden overgedragen op as. vrijdag 15 april om 10.00 uur in het Wentholtpark in Lichtenvoorde, bij de Irenelaan nr. 1.

Iedereen is van harte welkom!


De paars-blauwe bloemen van de Pauwlonia