dinsdag 1 november 2016

Oudste bewoner van Europa

De oudste, nog levende boom van Europa is een Bosnische den. De boom in kwestie leeft in Griekenland en blijkt meer dan 1075 jaar oud te zijn. Dat stelt een internationaal team van wetenschappers. “Het is heel opmerkelijk dat dit grote, complexe en indrukwekkende organisme zolang in zo’n onherbergzaam gebied en in een land dat al meer dan 3000 jaar bewoond wordt, heeft weten te overleven,” vindt onderzoeker Paul Krusic.

Krusic leidde de onderzoeksgroep die de boom dateerde. Om de leeftijd van de boom te achterhalen, werd er tot in het hart van de stam geboord. Het leverde een uitgeboorde kern op die ongeveer een meter lang was. In die kern telden de onderzoekers 1075 jaarringen.
De boom – die de onderzoekers Adonis hebben gedoopt – staat hoog in het Pindosgebergte en maakt deel uit van een bos waarin zeker nog tien andere bomen staan die meer dan 1000 jaar oud zijn. Hun jaarringen kunnen mogelijk meer inzicht geven in de klimaatgeschiedenis van dit gebied.Bron: Natuur Net Nieuws november 2016/ www.groen-natuurlijk.nl