maandag 10 december 2012

Grote, oude bomen sterven in versneld tempo uit in veel delen van de wereld.

Daarvoor waarschuwen drie vooraanstaande ecologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Wat de oorzaak van het uitsterven van de bomen is, is nog niet precies bekend. Daarvoor is dringend verder onderzoek nodig, zegt professor David Lindenmayer, de hoofdauteur van het onderzoek, meldt Science Daily.
 
Als er geen politieke maatregelen worden genomen, zullen oudere bomen verdwijnen of in aantal verminderen in veel delen van de wereld, zegt Lindenmayer.

Ecosysteem

Bomen met een leeftijd van tussen de 100 en 300 jaar oud zijn volgens het onderzoek erg belangrijk zijn voor het ecosysteem op aarde: ze bieden onderdak voor vele dieren, ze nemen koolstof op, en zijn een bron van voedsel. Kleinere, jongere bomen vervullen die functie in veel mindere mate.
De onderzoekers ontdekten dat grote bomen sneller uitsterven toen ze een Zweeds archief onderzochten, waarin sinds 1860 informatie over Zweedse bossen is opgeslagen.
Een later onderzoek naar een bos in Australiƫ bevestigde dat oude bomen niet alleen stierven in bosbranden, maar ook tien keer zo snel stierven zonder bosbranden. Mogelijke redenen zijn droogte, hoge temperaturen en het omhakken van bomen, maar ook andere redenen worden niet uitgesloten.

Bron: Nu.nl