donderdag 12 juli 2012

LAAT BOMEN EENS WAT VAKER ZICHZELF ZIJN

Herman Berteler, auteur Golfbaanhandboek:

“Leeftijdssnoei, onderhoudssnoei, veiligheidssnoei, verjongingssnoei. Al deze vormen van onderhoud aan bomen wordt hoveniers en groenvoorzieners op de diverse opleidingen geleerd. Maar wat daarbij vergeten wordt, is dat snoei een middel is en geen doel op zich. Lang niet elke boom heeft zoveel onderhoud nodig. Er zijn genoeg plekken te vinden waar ze uit kunnen groeien tot hun natuurlijke habitat. Die per definitie mooier is dan de gecultiveerde vorm. Juist de bomen met bijvoorbeeld dubbele toppen, meer stammen en elleboogtakken, die je nog wel eens op het platteland tegenkomt, zijn prachtig. Daar is geen hovenier of groenvoorziener aan te pas gekomen.

Veiligheid is het enige argument waarom bomen zoveel gesnoeid moeten worden. Dit speelt natuurlijk langs wegen, lanen en straten. Maar op plekken waarop dit minder een issue is, waar bomen de ruimte hebben, kunnen we ze beter laten uitgroeien. Bijvoorbeeld op golfbanen of daar waar ze ver van de openbare wegen staan. Nu wordt veelal elke boom hetzelfde behandeld ongeacht de plek, de soort en de functie die hij heeft. Maar waarom moeten die onderste dikke takken er altijd uit? Het argument dat je er met de maaimachine onderdoor moet kunnen rijden, houdt geen stand, want we zouden het gras ook veel meer kunnen verruigen onder bomen. En waarom mag die elleboogtak niet blijven zitten? Of die dubbele top? Ja, het risico bestaat dat de boom over een aantal jaar uit elkaar waait en dat de tak afbreekt.

Maar waarom laten we dat niet gewoon gebeuren? Op plekken waar dat kan natuurlijk, daar waar passanten geen gevaar lopen. Dat gebeurt in de natuur immers ook?

De drang naar cultivering van bomen is veel en veel te groot. Wanneer de winter komt, halen hoveniers en groenvoorzieners automatisch de motorkettingzaag en de stokzaag uit de kast om álle bomen te gaan snoeien. Maar dat is lang niet altijd nodig. Laat bomen eens wat vaker gewoon zichzelf worden, want nu hebben we alleen maar gecultiveerde exemplaren. Dit geldt overigens ook voor oude, dode bomen. Daar moeten we eveneens veel spaarzamer mee omgaan. Maak van dode bomen niet meteen brandhout. De skeletten zijn niet alleen heel mooi in het landschap maar ecologisch ook heel waardevol, ze bieden plaats aan spechten, zwammen en schimmels.”


Bron: "Tuin en Landschap".