donderdag 12 juli 2012

Bomenstichting Achterhoek bij GNMF

Gepubliceerd door de Gelderse Natuur en Milieu Federatie 10-07-2012

Actief netwerk van deskundigen
    
De GNMF verwelkomt de Bomenstichting Achterhoek als aangesloten organisatie. De Bomenstichting Achterhoek is een initiatief van vrijwilligers uit o.a. de gemeenten Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre en Lochem. In de gemeenten Zutphen en Bronckhorst zijn al een stichting en vereniging met vrijwilligers actief, waarmee reeds vanuit het verleden contact bestaat. Dus hiermee is de gehele geografische Achterhoek gedekt.

De Bomenstichting Achterhoek brengt niet alleen een netwerk van deskundigen mee, die zich graag met adviezen willen inzetten; tevens een inmiddels flinke achterban van mensen die zich ook zorgen maken over het bomenbeleid in hun regio. Steeds vaker worden inwoners van de Achterhoek geconfronteerd met gemeentelijk bomenbeleid dat te wensen overlaat. Ook heeft een aantal gemeenten weinig tot soms zelfs geen budget over voor het toch wettelijk verplichte onderhoud van haar bomen. Zo is de gemeente Lochem nu bezig met plannen om achthonderd gezonde en merendeel oude en karakteristieke bomen in het buitengebied te kappen, om met de opbrengst hiervan het onderhoud van de dan nog resterende bomen te bekostigen.

Bomenkap Vorden

Momenteel stapt de Bomenstichting Achterhoek naar de rechter, om de kap van bomen in het centrum van Vorden te voorkomen. Samen met de bewonersgroep Houd Vorden Groen komt ze op voor tientallen gezonde en beeldbepalende bomen die moeten wijken voor een nieuw centrumplan. Lees hiervoor ook De Stentor van 10 juli 2012.