maandag 20 januari 2014

Bomenbieb, een nieuwe online bomengids

Simen Brunia en zijn compagnon Bram van der Weerden hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe online bomengids onder de naam http://www.bomenbieb.nl
De site is volgens Brunia nog niet helemaal klaar zeker al het bezoeken waard.
Brunia: 'Eigenlijk is de bomenbieb als idee ontstaan toen ik op het internet wilde zoeken naar kwalitatief hoogstaande, juiste, actuele en makkelijk toegankelijke informatie over bomen. Dat is bijna niet te vinden. Door mijn omzwervingen door Nederland op zoek naar Monumentale bomen, het feit dat ik altijd mijn camera bij me heb om foto's te kunnen maken en deze wens, hebben wij uit passie voor de bomen deze site als privé project opgezet.'
Volgens Brunia zit er in beginsel geen commercieel gedachtegoed achter de site. Wel zijn de twee partners op zoek naar partijen om geheel financieel onafhankelijk te worden en de site nog beter te kunnen profileren.
Brunia: '2014 is nog het jaar waarin we vooral de focus hebben liggen op het vullen van de site met informatie. En gezien de bezoekersaantallen die vanaf het begin van de site alleen maar zijn gestegen (inmiddels duizenden unieke bezoekers elke maand), zal dit jaar waarschijnlijk het jaar zijn dat we alleen al door het bieden van kennis en kwaliteit op onze eigen benen kunnen staan.
Bomenbieb is opgebouwd rondom drie pijlers: boomsoorten, boomziekten en monumentale bomen.
De verschillende boomsoorten zijn de basis. Aan de hand van foto’s en een beschrijving van de kenmerken per soort word de bezoeker wegwijs gemaakt in de bomenwereld. Elke boomsoort kent zijn eigen bedreigingen bijvoorbeeld in de vorm van schimmels, bacteriën en insecten. Ook deze ziekten en aantastingen worden aan de hand van foto’s en teksten beschreven.

Tot slot geven de monumentale bomen een beeld van enkele topexemplaren per boomsoort in Nederland en daar buiten. Aan de hand van een beschrijving, foto’s en een locatiekaart kun je op zoek naar de levende monumenten om ons heen.
Bron: Stad & Groen 16-01-2014