vrijdag 17 januari 2014

Oude bomen beter voor klimaat

Een van de manieren waarop overheden en bedrijven proberen om het klimaat te beteugelen, is door nieuwe bomen te planten. Die nemen kooldioxide (CO2) op, een van de broeikasgassen. Ook als er bomen worden gekapt, wordt er steeds vaker herplant om het verlies aan opname te compenseren.
Dat helpt wel een beetje, maar de meeste effecten zullen we pas in decennia zien, zo valt te concluderen uit een onderzoek van de US Geological Survey. Bomen zetten CO2 namelijk om in groei. En wanneer groeien bomen het meeste? Als ze ouder zijn.


Tot nu toe werd gedacht dat bomen net zo groeien als mensen: heel snel in hun jeugd, met nog een spurt in de pubertijd om dan af te vlakken in volwassenheid. Mensen groeien daarna alleen nog rond het middel, bomen krijgen misschien een iets dikkere stam, zo was de theorie.
Het Amerikaanse onderzoek ontdekte echter dat bomen anders groeien dan mensen. Ze blijven in omvang gestaag toenemen met ieder jaar min of meer (het weer speelt een belangrijke rol) hetzelfde percentage. Daardoor vindt de meeste groei plaats in de volwassen fase van een boom. Een stam met een omtrek van 2 meter die een tiende procent groeit, produceert immers meer hout dat een stam met een omtrek van 20 centimeter die hetzelfde percentage dikker wordt.
Dat geldt voor alle bomen. De onderzoekers bekeken 605.000 bomen van 402 soorten. Overal waren het vooral de wat oudere (en dus dikkere) bomen die de CO2 opslokten en omzetten in hout, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature. Hun advies is om bestaande bomen - vooral de grotere soorten - beter te beschermen, omdat ze een veel belangrijke rol spelen dan tot nu toe gedacht.

Bron: Metro