donderdag 11 juli 2013

De bijl in de oudste kastanjes van Nederland!

Bij Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg in de gemeente Montferland staat een tweetal wilde paardenkastanjes (Aesculus hippocanastum) die volgens een aantal betrokkenen tot de oudste en eerste geplante kastjanjes van Nederland zouden behoren.
Deze paardenkastanjes zijn volgens onderzoeken van zowel BSI als Plan Loo aan het eind van hun latijn. Alleen via opsnoei zou het leven bij beide kastanjes nog iets gerekt kunnen worden en de veilgheid op het terrein gegarandeerd blijven. Een van de bomen is zwaar aangetast door dikrand tonderzwam en de andere boom is over een grote lengte hol.
Volgens een van de medewerkers van Huis Bergh zouden de bomen twee eeuwen oud zijn en daarmee een van de eerste kastanjes die in Nederland zijn aangeplant. De gemeente Montferland heeft gezien de bijzondere cultuurhistorische waarde van beide bomen eigen onderzoek laten doen naar de conditie van de bomen. Ook hieruit bleek een matige vitaliteit en aantasting van dikrand tonderzwam. Stichting Huis Bergh heeft inmiddels al een kapvergunning in huis, maar overlegt intern hoe zij hier mee om willen gaan.

(Bron: Boomzorg 05 juli 2013).



Natuurlijk is het vreselijk jammer dat twee zulke monumentale bomen niet meer te redden zijn, daar zijn we het met de bomenonderzoekers eens. Met de opgelegde herplant zijn we het echter niet eens. De Bomenstichting Achterhoek maakt daarom toch bezwaar tegen deze verleende kapvergunning.Twee bomen herplanten met een omtrekmaat 30/35 cm betekent dat deze twee bomen pas over meer dan 50, of misschien wel 80 jaar onder het huidige kapvergunningsysteem vallen.
De gemeente Montferland heeft nl. alle bomen tot een omtrek van 2,5 meter (!) kapvergunningvrij verklaard. Wij maken daarom bezwaar tegen deze herplant en hebben de gemeente in ons bezwaarschrift verzocht om de twee nieuw te planten bomen direct in de vergunning een monumentale status te geven, zodat ze voor de toekomst beschermd zijn.
De Bomenstichting Achterhoek is niet erg gelukkig met deze nieuwe kapverordening. Er zijn natuurlijk erg weinig bomen met een omtrek van meer dan 2,5 meter.
Daarnaast ontbreekt een duidelijke lijst met monumentale en cultuurhistorische bomen die positieve bescherming vereisen. Hiertegen hebben wij eveneens bezwaar gemaakt.