maandag 10 november 2014

Airco helpt helemaal niets bij warmte in huis; bomen wèl!

Door de opwarming van het klimaat krijgen we binnenshuis steeds vaker te maken met ernstige oververhitting. De beste maatregelen om dit te beteugelen zijn verrassend eenvoudig: de ramen open zetten of buitenzonwering aanbrengen.

Dit blijkt uit berekeningen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/E) binnen het brede onderzoeksprogramma Climate Proof Cities. Forse isolatie, wat de afgelopen decennia de standaard is geworden in de Nederlandse bouw, blijkt de oververhitting juist sterk te verergeren. Ook hebben groene daken heel weinig effect.






















Verkoelende bomen

De Eindhovense onderzoekers bekeken ook of de temperatuur op straatniveau verminderd kan worden door groen te plaatsen. Ze keken specifiek naar het effect van waterverdamping door bomen en struiken. Dit ‘zweten’ zorgt in principe net als bij mensen voor een verkoelend effect.

Het onderzoeksteam maakte berekeningen op basis van een straat in Arnhem tijdens een hittegolf. Daaruit bleek dat het plaatsen van relatief kleine bomen, met een kroon met een diameter van ongeveer 5 meter, al leidt tot 1.6 graden Celsius temperatuurverlaging vlak bij de bomen. De hele straat van groene gevels voorzien geeft slechts een daling met 0.4 graden.

Vooral bomen, met veel waterverdamping, lijken dus een flinke bijdrage te kunnen leveren aan het beheersen van extreme temperaturen in straten. Daar komt nog bij dat de bomen schaduw geven, wat het koelend effect vergroot. 

Voor het hele artikel zie:

http://www.nieuws.nl/opmerkelijk/20141106/Wetenschap-airco-helpt-helemaal-niks-tegen-warm-huis

Bron: www.nieuws.nl