vrijdag 1 juli 2016

Linde van Achterberg (U)

Deze Hollandse linde (Tilia x europaea) is de eerste linde in Nederland waar boomchirurgie op werd toegepast. De linde staat op een particulier erf achter de boerderij. Hij is herkenbaar aan de enorm dikke stam.

Met een stamomtrek van ruim 600 centimeter heet hij in de volksmond 'de duizendjarige linde van Achterberg'. Maar in werkelijkheid is de boom ongeveer 350 jaar oud. Vanaf de Levendaalseweg is de boom goed zichtbaar.
Achterberg is een buurtschap in de buurt van Rhenen. De boom stond op het punt om gekapt te worden. Doordat de boom door middel van boomchirurgie kon worden gered, is de boom blijven staan. Het stukje grond waar de linde op staat is gepacht door Staatsbosbeheer, waardoor het destijds het kleinste natuurgebiedje van Nederland werd. Inmiddels heeft de boomchirurgie plaats gemaakt voor boomverzorgers en boomtechnisch onderzoekers. Hierdoor heeft de boom nog een toekomst van tientallen en misschien honderden jaren voor zich liggen.

Bron: Natuur Net Nieuws juli/augustus 2016 www.groen-natuurlijk.nl

In Sambeek (gemeente Boxmeer) staat de beroemde oudste linde (Tilea europaea) van Nederland; waarschijnlijk geplant tussen 1580 en 1630:
http://bomenachterhoek.blogspot.nl/2015/05/de-linde-van-sambeek.html