zondag 2 oktober 2016

Ontaarde boom

Door: 
Tiny van der Meer, Natuur Net Nieuws oktober 2016/ www.groen-natuurlijk.nl
Een bijzonder project waarbij kunst en innovatie elkaar perfect vinden is in de lucht ingegaan. Een volwassen boom is drie meter boven de grond geplaatst met wortels zonder aarde om vervolgens kunstmatig in leven te worden gehouden.


Vanuit kunstzinnig perspectief gaat het project over de ontaarde toestand van de mens waarbij veel aansluiting wordt gevonden bij de huidige situatie in de wereld. Boomtechnisch gezien is het een absolute wereldprimeur.
Na een lange voorbereiding van testen is de ontaarde boom de lucht in gegaan in Velp. Daan van Geijlswijk (autonoom kunstenaar) en Freek Rurup (docent Van Hall Larenstein), zien na een voorbereiding van twee jaar testen eindelijk hun visie realiteit worden. Dezelfde proef is eerst gedaan met kleine boompjes. Deze overleefden het experiment glansrijk. Daarom was het nu tijd om op te schalen voor het echte werk.
Hierbij vonden zij in Nationale Bomenbank een partner. Nationale Bomenbank heeft kennis en mankracht ter beschikking gesteld en heeft de tevens de boom (plataan) gesponsord. Deze is afkomstig van haar kwekerij te Bleskensgraaf.

Meer informatie over dit project is te vinden op:
www.ontaardeboom.nl.