vrijdag 2 november 2018

NATUUR thuis: voedselbos

Een artistiek toegangshek in de vorm van een boomblad geeft toegang tot een heel bijzonder stukje natuur: het voedselbos aan de rand van Vlaardingen. 

Door Tiny van der Meer

Of ik in de wildernis ben beland... Het regent al wekenlang niet, maar het gras is kletsnat van de dauw, dus ook m’n schoenen zijn binnen de kortste keren doorweekt. Het zij zo, die drogen wel weer een keer. De zon wordt betoverend gefilterd door hoge bomen. Behalve het geluid van veel vogels, is het er stil en ruig. Het voedselbos is ontworpen met permacultuur als uitgangspunt. In eerste instantie lijkt het of er alleen maar héél veel ‘onkruid’ groeit, maar als ik goed kijk, zie ik appel- en perenboompjes, aalbessen- en frambozenstruiken. Er zijn ook allerlei planten spontaan opgekomen in en rondom het bos.


Onkruiden? Welnee! De natuur heeft altijd wel iets te bieden aan eetbare wilde planten, bloemen en noten. Elk seizoen kent z’n eigen lekkernijen. Er hangt nu een overvloed van mispels aan de bomen. De oogst kan beginnen zodra de kleur van de vruchten roestbruin is. Zij hebben niet per sé vorst nodig om genietbaar te worden, maar het rijpingsproces wordt er wel door versneld. De in oktober geoogste vruchten moeten nog een tijdje blijven liggen, want pas wanneer de vrucht zacht is geworden, kan de fermentatie beginnen. Via een dikke boomstam over een brede sloot kom ik uiteindelijk weer bij het hek. Het ontwerp voor het voedselbos werd gemaakt door het Rotterdam Forest Garden Netwerk.
Over het RFGN is meer informatie te vinden via hun http://www.rfgn.nl/

Bron: Natuur Net Nieuws november 2018
www.groen-natuurlijk.nl/natuurnetnieuws.html