dinsdag 20 november 2012

Weert introduceert nieuw bomenbeleidsplan om bomen te beschermen


Bron: Groene Stad/ 13.11.2012
Wat maakt in Weert, als Groenste stad van Nederland, zoveel indruk? De monumentale bomen, de prachtige lanen en de bijzonder intieme groene plekjes. De bescherming van waardevolle en monumentale bomen is noodzakelijk voor de toekomst. De gemeente Weert heeft een nieuw bomenbeleidsplan.

Eén van de acties uit dit plan is het vernieuwen en aanvullen van het bomenregister. In dit bomenregister worden de groene monumenten van Weert, de oude en/of bijzondere bomen, de straatbomen en bijzondere gebieden beschermd.
Verschil
Het verschil in waardevol en monumentaal wordt gemaakt om monumentale bomen ook echt als monument te beschermen. De waardevolle bomen zijn de bomen die in de toekomst monumentaal kunnen worden of van uitzonderling belang zijn door de kenmerken of de locatie.
Meerwaarde voor woonomgeving
Bomen die in het bomenregister of in de bestemmingsplannen staan, mogen niet zomaar gekapt worden. Monumentale en waardevolle bomen zijn extra beschermd. Bij eventuele kap is een goede en objectieve afweging van belangen verplicht. De afwegingen staan in het bomenbeleidsplan. Een monumentale of waardevolle boom in uw de verhoogt de meerwaarde voor uw woonomgeving. De bomen leveren een grote bijdrage aan een groen straatbeeld, wat de titel ‘Groenste stad van Nederland’ waarmaakt.
Meer informatie
Meer informatie over de criteria voor het beoordelen van een boom staat in het bomenbeleidsplan. Dit plan is te downloaden via www.weert.nl/groen »
Groenste stad
Weert is in september 2012 gekozen tot de Groenste Stad Nederland. De Limburgse stad won Goud in de nationale groencompetitie Entente Florale 2012. Weert en Bergeijk Groenste stad en dorp van Nederland 2012 »