maandag 8 april 2013

GNMF lanceert Meldpunt Bomenkap

05-04-2013

     
Inventarisatie voor beter bomenbeleid in Gelderland
Meldpunt Bomenkap (c) Het Lab/GNMF)De GNMF heeft het Meldpunt Bomenkap gestart. Aanleiding hiertoe is de klachtenreeks bij de GNMF Helpdesk van burgers die zich zorgen maken over bomenkap en het bomenbeleid van hun gemeente. Met het Meldpunt Bomenkap wil de GNMF de stand van zaken in Gelderland inventariseren. Nog dit jaar komt ze met aanbevelingen voor een beter bomenbeleid.
Burgers en natuurgroepen kunnen zowel actuele plannen voor bomenkap als reeds gerealiseerde bomenkap melden. Ook voor opmerkingen over bomenkap in het algemeen kan men bij het meldpunt terecht.
"Bij onze Helpdesk komen regelmatig vragen binnen over bomenkap", aldus GNMF-directeur Volkert Vintges. "Maar het is ondoenlijk om in alle gevallen bij te springen. Het is duidelijk dat er in de hele provincie iets wringt, en juist dáár willen we een vinger achter krijgen. Met het Meldpunt Bomenkap willen we uiteindelijk een beter bomenbeleid in Gelderland realiseren".

Bezuinigingen

Veel vragen bij de GNMF Helpdesk betreffen bomenkap. Vaak gaat het om burgers die met bomenkap geconfronteerd worden en aan de bel trekken, of om lokale natuurorganisaties die bezwaar maken. Soms is er sprake van een gebrekkige communicatie door de kappende instantie.
Vintges: "Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Gemeenten bezuinigen, en dat betekent vaak dat de regels voor het kappen van bomen worden versoepeld. Maar wie zorgt er dan voor dat belangrijke groepen bomen, groengebieden en monumentale bomen beschermd blijven? Terecht maken burgers zich daar zorgen over".
Verder wordt in de praktijk vaak onvoldoende gekeken naar de natuurwaarde van bomen, bijvoorbeeld als verblijfplaats voor vleermuizen en vogels.

Aanbevelingen

Voor mensen die direct advies willen, verwijst het Meldpunt Bomenkap door naar praktische informatie van de Bomenstichting, zowel landelijk als die van Zutphen en de Achterhoek.
Nog dit jaar komt de GNMF met conclusies. "We willen met aanbevelingen komen, waarmee instanties én burgers straks goed uit de voeten kunnen", aldus Volkert Vintges.

Meldpunt Bomenkap: Klik hier

Contact GNMF: Bernhard Oosting, 026 3523740