Een wellicht minder gewenst gevolg van de wetswijziging is dat overheden en provincies niet langer bevoegd zijn om regels te stellen voor het behoud van houtopstanden.
Na wijziging van artikel 15 lid 3 Boswet door middel van de Wet opheffing bedrijfslichamen kunnen gemeenten en provincie geen regels meer maken voor houtopstanden die staan buiten de bebouwde kom, behalve als zij staan in erven/tuinen of op percelen tot 10 are of in rijen met niet meer dan 20 bomen.
In het huidige voorstel van de Wet Natuurbescherming verdwijnt tevens de mogelijkheid om op grond van andere wettelijke bevoegdheden bosgronden buiten de bebouwde kom zoals bedoeld in de Boswet te beschermen door bijvoorbeeld aanlegvergunningstelsels. Dit zou tot gevolg hebben dat op bosgronden slechts de meld- en herplantplicht Boswet van toepassing is. Bosgrondeigenaren kunnen dan percelen kappen zonder dat gemeenten of provincie daar zicht op houden.
Cobra Boomadviseurs vindt dit een onwenselijke ontwikkeling en vraagt staatssecretaris Dijksma in een brief of zij hiermee in haar regelgeving rekening wil houden.
Bron: Stad&Groen