maandag 18 augustus 2014

Arnhem plant eerste ‘stadsklimaatboom’ ter wereld



Arnhem heeft in de wijk Sonsbeekkwartier de eerste ‘stadsklimaatboom’ van de wereld geplant. Het Sonsbeekkwartier is een wijk die kampt met hitteproblemen, het zogenoemde ‘urban heat island effect’. Op 16 september om 20.00 uur wordt de stadsklimaatboom door wethouder Henk Kok feestelijk ingewijd, gevolgd door een mini-symposium over stadsklimaat om de positieve eigenschappen van bomen breder onder de aandacht te brengen.

De stadsklimaatboom staat op het Graaf Ottoplein. Het is een jonge honingboom die met een kunstobject als stadsklimaatboom kenbaar wordt gemaakt. De boom is een initiatief van onder meer de stad Arnhem naar aanleiding van de presentatie in november vorig jaar van het boek ‘Het weer in de stad’ van Sanda Lenzholzer (Wageningen Universiteit). In dit boek zet Lenzholzer op begrijpelijke en beeldende wijze uiteen hoe een beter stadsontwerp het thermisch comfort in de stad kan verhogen.

Deze zomer hebben velen weer last gehad van de stadse hitte: vaak was het te warm om te werken of te slapen. Dat is een van de gevolgen van stedelijke hitte-eilanden. 'Maar er zijn manieren om dit aan te pakken,' zegt Sanda Lenzholzer. 'Een van de meest effectieve daarvan is het planten van bomen. Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad. Ze verdampen water via de huidmondjes, wat de temperatuur extra tempert. Daarnaast zorgt een boom voor het filteren van fijn stof en andere luchtvervuiling. Een boom beïnvloedt het stadsklimaat dus heel positief.'

Bron: Stad & Groen