maandag 8 mei 2017

Maatregelen tegen de kastanjemineermot

Wie aan kastanjes denkt, denkt qua ziekten en plagen al snel aan de kastanjebloedingsziekte of de kastanjemineermot.

De kastanjemineermot (Cameraria ohridella) heeft zelf met zijn bruine en witte strepen een sierlijk uiterlijk, maar zorgt voor een onsierlijk aanzicht van kastanjebladeren. De mot legt zijn eitjes op de bladeren. De larven vreten zich vervolgens door de bladeren heen, waardoor deze (deels) bruin kleuren en de bomen vervroegde bladval zullen geven.
Hoewel de boom hier niet direct van zal afsterven, gaat hij gaandeweg wel in conditie achteruit waardoor hij ook weer vatbaarder wordt voor ziektes. Nu het insectenseizoen weer aanbreekt, is het tijd om maatregelen te nemen. De tweede generatie van deze motten is actief vlak voor of in het begin van de zomer.

Aantasting blad voorkomen
Gerard Bodewes van International Tree Service legt uit: "Om verdere aantasting van de boom door de kastanjemineermot te voorkomen, is het aan te bevelen Treeguard te gebruiken. Dit milieuvriendelijke product verandert de smaak van het blad enigszins, waardoor de bladeren onaantrekkelijk worden voor zuigende insecten."

Het blad kleurt bruin door vreetgedrag van de larven
Motten afvangen
"Daarnaast dien je in de meimaand lijmband op de stam aan te brengen om vrouwelijke insecten af te vangen. Voor de bestrijding van mannelijke motten is plaatsing van feromoonvallen noodzakelijk. De mannetjes worden aangetrokken door de lokstof in de dispenser, waardoor het aantal nieuwe jongen zal verminderen."

International Tree Service adviseert een combinatie van methoden. Daarnaast is het belangrijk om in de herfst het afgevallen blad weg te halen, zodat hier geen nieuwe motten uit voortkomen.


Bron: Boomzorg/ Kelly Kuenen