maandag 20 november 2017

Fatale fout van Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt

De Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt heeft in de gemeente Berkelland een dramatische fout gemaakt. 
Aan de Muldersweg in Ruurlo vernielde men deze prachtige monumentale en in het landschap beeldbepalende zomereik: 
De eik in volle glorie; zomer 2015.
Deze bijzondere veteraan van zo'n 180(!) jaar oud stond geregistreerd op de Monumentale Bomenlijst van de landelijke Bomenstichting: www.monumentalebomen.nl.

En op de site van Monumental Trees:

De eik in de winter.
De gemeente Berkelland heeft dit feit inmiddels aan de landelijke Bomenstichting gemeld, nadat de eigenaar een kapvergunning had aangevraagd. 
Deze kapaanvraag kwam echter pas nadat ‘t Onderholt de boom al totaal had toegetakeld. 

De eik nu..

Volgens deskundigen ziet het er naar uit dat er een zeer onbekwame persoon aan de boom is gaan zagen en vervolgens alle takken maar heeft afgezaagd.
De eik is volgens de eigenaar in 1838 geplant en in 1985 door de bliksem getroffen. Daardoor is de stam in de lengte gespleten. Enkele jaren geleden heeft men de steeds meer wijkende stamhelften met twee banden aan elkaar gezet. De foto's van zomer en winter tonen een voor deze leeftijd prima kroon, ondanks de bliksemschade.
Op de laatste foto zijn aan de stam nog levende takken te zien. De hoop is nu dat de boom vitaal genoeg is om alsnog een secundaire kroon te ontwikkelen.

Terwijl vrijwel alle andere Achterhoekse gemeenten hun afdeling Handhaving helaas grotendeels hebben wegbezuinigd, voert de gemeente Berkelland een uitstekend handhavingsbeleid.
Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat deze gemeente, terecht, een boete zal opleggen.