zaterdag 1 september 2018

De vrijmetselaarsboom

In de tuin van landgoed de Fraeylemaborg staat nog steeds de solitaire oude zwarte walnotenboom, een pronkstuk in de Engelse landschapstuin. De tuin die hier in 1781 werd aangelegd, was vroeger ingericht met symbolen refererend aan de vrijmetselarij en kenmerkend voor de relatieve vrijheid waarin de vrijmetselarij zich in Nederland bevond. De zwarte walnotenboom is als enige overgebleven uit die lang vervlogen tijd.  
De boom ziet er volgens groenbeheerder Carlo Kok goed en gezond uit, ook al is de stam iets scheef gezakt. Dankzij verankerde staaldraden zal de boom niet omvallen. Het is de grootste walnotenboom van de provincie Groningen, met een stamdoorsnede van 1,5 meter en een hoogte van 23 meter. De walnoten van de boom zijn eetbaar en rijk aan oliën. Ze liggen er voor het oprapen. De boom komt uit Amerika, een niet-inheemse boom dus. Maar dat vindt Kok niet erg want iedere boomsoort trekt verschillende insecten, vogels en schimmels aan. Door biodiversiteit wordt de ‘keten’ versterkt en de kans op uitval en ziektes verminderd.

Foto: Jeroen Philippona
De Fraeylemaborg is te bezoeken als museum maar het park is het hele jaar gratis toegankelijk. Deze en andere monumentale bomen op het landgoed zijn een bezoek zeker waard. 

BRON: Natuur Net Nieuws september 2018: www.groen-natuurlijk.nl/natuurnetnieuws.html