maandag 1 oktober 2018

KAURI - ‘Heer van het Woud’

De oudste en grootste boom van Nieuw-Zeeland, een kauri van zo’n 2500 jaar oud, meer dan vijftig meter hoog met een omtrek van maar liefst 13,77 meter, lijkt ten dode te zijn opgeschreven. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen en Nieuw-Zeelanders de boom om hun respect te betuigen aan de oerkracht. Nu wordt gevreesd voor het leven van de boom, aangezien in het bos waarin de boom staat, het Waipoua Forest in Northland op het Noordereiland, een uiterst besmettelijke en dodelijke kauriziekte is vastgesteld.

Boomexperts hebben internationale hulp ingeroepen om te proberen de oude ‘Heer van het Woud’ nog te redden en de dodelijke ziekte, die overal in het land kauri's aantast, een halt toe te roepen. De bomen zijn Nieuw-Zeelands meest geliefde inheemse bomen en genieten een beschermde status.


De oorspronkelijke Maori-bevolking van Nieuw-Zeeland zien de kolossale boom als een levende, heilige voorouder. Om zulke bomen te verliezen staat voor hen gelijk aan het verliezen van familieleden. Momenteel wordt overwogen reeds geïnfecteerde bomen te vellen. Volgens Amanda Black van het Bioprotection Research Centre van de Lincoln University in Christchurch is het het beste om het bos zo snel mogelijk te sluiten voor bezoekers. "Het woud heeft rust nodig."


BRON: AD/ Natuur Net Nieuws oktober 2018