woensdag 15 juni 2016

Amerika zet wespen in tegen essenprachtkever

In bosgebieden in de Verenigde Staten zijn miljoenen kleine parasitaire wespen uitgezet in de strijd tegen de essenprachtkever. Dat meldt The Guardian.

Afhankelijk van de soort leggen de wespen eitjes in de larven of de eitjes van de essenprachtkever (Agrilus planipennis), waardoor deze zich niet verder ontwikkelen. De wespen zijn uitgezet in vrijwel alle Amerikaanse staten, de twee laatste staten volgen waarschijnlijk binnenkort.

Volgens de manager van het laboratorium in Brighton waar de wespen vandaan komen, komt deze bestrijding te laat voor bestaande bomen. De inzet van wespen zorgt er vooral voor dat de volgende generatie bomen beter beschermd is.


Uitheemse soort:
De essenprachtkever vormt al jaren een groot probleem in Amerika. Het zijn vooral de larven die schade aanrichten. Zij vreten zich door het cambium heen waardoor de boom afsterft. De kever maakt ook een opmars richting Europa; in Rusland zijn al aantastingen gemeld. 
In maart stelden wetenschappers dat de es mogelijk zal uitsterven in Europa. De Essenprachtkever zou hiervan een van de aanleidingen zijn. Het beestje is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Daar vormt het geen probleem, onder meer omdat het natuurlijke vijanden kent.
Door Kelly Kuenen/ Boomzorg