woensdag 29 juni 2016

Bomen voor bijen


Bomen voor bijen
Over het belang van bijen is al veel geschreven. Toch gaat het bij het aanplanten van groen voor bijen vaak over vaste planten terwijl het bloeiend oppervlak van een boom vele malen groter is dan de kroonprojectie en dus meer bloemen levert dan een gewas op straatniveau. Hieronder twee van onze favorieten.

UITGELICHT voor de stad

Sophora japonica 'Regent' is een goede Amerikaanse selectie met een opvallend rechte stam. Vooral op jonge leeftijd sneller groeiend dan de soort. De boom wordt 10-12 meter hoog en de kroon is breed ovaal, tot circa 5 m breed.  De roomwitte tot roomgele bloemen zijn circa 1,5 cm groot en staan in pluimen die 30 cm lang kunnen worden. ‘Regent’ is een goede drachtplant en bloeit al op jonge leeftijd, vaak al na 6 tot 8 jaar. deze boom heeft weinig last van ziekten en aantastingen. en kan goed tegen droogte.


UITGELICHT voor de tuin

Styrax japonicus is een brede, grote struik die uit kan groeien tot een middelgrote boom. De bladeren zijn zeer variabel in vorm en grootte, van ovaal tot ruitvormig en 3 tot 11 cm lang. De witte bloemen hangen in trossen aan korte zijtakken en openen in juni en juli. Ze geuren sterk en aangenaam. Styrax soort bloeit gewoonlijk zeer rijk en wordt dan sterk door bijen bevlogen. De bloemen worden gevolgd door harde, eivormige grijsgroene steenvruchten met een donkergroene kelk. Een sierlijke en rijkbloeiende tuin- en parkboom.

Bron: Boomkwekerij Gebr. Van den Berk B.V.