vrijdag 1 juni 2018

Bomen slapen

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin de nachtelijke bewegingen van bomen zijn gevolgd.
Een paar jaar geleden deden onderzoekers van de universiteit van Wenen een opmerkelijke ontdekking:  Als de nacht valt, laten bomen hun takken zakken, om ze in de ochtend weer op te laten veren.
De veranderingen zijn niet heel groot: tot 10 centimeter voor een boom van vijf meter hoog,” zo vertelde onderzoeker Eetu Puttonen toen.










Onderzoekers uit Denemarken en Hongarije constateerden vervolgens dat niet alle bomen er zo’n lange slaapcyclus op nahouden. Andere bomen bleken er juist een kortere of langere slaapcyclus op na te houden. Daarnaast bleken uit die studie alle bestudeerde soorten gedurende de nacht kleine, periodieke bewegingen te maken.

De beweging moet wel verband houden met veranderingen in de waterdruk in de planten en dit betekent in feite dat de boom aan het pompen is. In andere woorden: de bomen hebben het behoorlijk druk. Volgens de onderzoekers moet vervolgonderzoek uitwijzen welke mechanismen achter dit nachtelijke watertransport schuilgaan en welke rol dit watertransport speelt. Wel is reeds duidelijk dat we het idee dat bomen statische, passieve organismen zijn, moeten laten varen.

Bron: boombastik.nl / Scientas
NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN!natuurlijk: www.groen-natuurlijk.nl