vrijdag 1 juni 2018

Verkiezing Boom van het jaar 2018

De Koekamp-kastanje in Den Haag is een opvallende, 140 jaar oude en krachtige paardenkastanje met een bijzonder verhaal. De kastanje stond ruim 100 jaar in het Hertenkamp van Staatsbosbeheer. Toen de gemeente ruim twintig jaar geleden op deze plek een tunnel ging aanleggen voor een betere ontsluiting van het Haagse centrum, stond de kastanje in de weg.  Zo’n mooie, grote, oude en gezonde boom kappen was geen optie, dus is hij ruim 60 meter naar rechts verplaatst.

In 24 uur tijd werd de boom met wortel en al op een stalen plaat van 100 vierkante meter verschoven naar zijn nieuwe plekje. Een reus van 22 meter hoog en 40 meter breed met een wortelkluit van 10 bij 10 meter. De boom met kluit was zo zwaar (180.000 kilo) dat hij het Guiness Book of Records heeft gehaald: de zwaarste boom die ooit is verplant.
De kastanje heeft het prima naar zijn zin op zijn nieuwe plek. Het is een opvallende verschijning met al zijn lage vertakkingen; de littekens uit de Tweede Wereldoorlog. Toen zijn er veel takken afgezaagd voor haardvuur.

Foto: Gemeente Den Haag
De Koekamp-kastanje is nu namens de gemeente Den Haag ingediend voor de verkiezing van Nederlandse Boom van het Jaar 2018. De jury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze twaalf genomineerden worden 31 augustus bekendgemaakt. Op 15 oktober wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt. Deze boom doet volgend jaar ook mee aan de Europese Verkiezing Tree of the Year 2019.

Meer Info: www.deboomvanhetjaar.nl
Bron: boombastik.nl/
NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN!natuurlijk: www.groen-natuurlijk.nl