donderdag 19 juli 2018

Goede resultaten warmtebehandelingproef bij kastanjebomen.

In Natuur Net Nieuws van april 2015 kwamen wij een artikel tegen over de gemeente Dordrecht die de strijd had aangebonden met de kastanjebloedingsziekte. 
Er gloorde hoop, want de Universiteit Wageningen meende een medicijn te hebben gevonden:

Wij hebben deze gemeente onlangs gevraagd naar de uiteindelijke resultaten.
Het antwoord luidt als volgt:

Een aantal jaren geleden is er een proef uitgevoerd met warmtebehandeling bij kastanjebomen. Toen was het een proefopstelling om te kijken of het werkte. De resultaten waren toen zo hoopvol dat de Wageningen Universiteit een samenwerking is aangegaan met Prop Boomtechniek. Dit bedrijf heeft de techniek van de behandeling verder vervolmaakt waardoor het proces beter in de hand te houden is.
De gemeente Dordrecht was zeer tevreden over de proef. De aantastingen waren op de plekken waar direct contact was met de verwarming verdwenen. De bacterie was daar doodgegaan. Wel waren er nog bacteriën aanwezig op plekken waar de verwarmingsmat niet was aangebracht. De bomen lieten toch een duidelijk herstel zien en tot op heden zijn de behandelde bomen nog in leven. De behandeling komt heel nauw. Zo mogen de bomen niet al te ver aangetast zijn en in conditie achteruit gegaan zijn en moet de temperatuur zeer nauwkeurig geregeld zijn. Voor de verdere technische uitgangspunten kunt u beter contact opnemen met Prop Boomtechniek.

Omdat er nog een aantal vragen zijn rond de behandeling, is er in Dordrecht een nieuwe proef gestart. Daarbij zijn ook andere behandelingsmethoden toegepast. In de loop van 2019 verwachten we daarvan een eindrapport te kunnen opstellen. Als het zover is zal er ongetwijfeld kenbaarheid aangegeven worden en kunt het betreffende rapport inzien.

en Gemeente Dordrecht.