maandag 5 september 2016

Zomerregens goed voor het bos

Hoewel niet iedereen blij is met de grote hoeveelheden regen deze zomer, blijkt dat dit toch heel goed is voor het Nederlandse bos. Uit continue metingen blijkt dat sinds de regenval eind mei is begonnen, de groei van de Nederlandse bomen sterk is toegenomen.
Op ruim 20 lokaties in Nederlandse bosreservaten van Staatsbosbeheer hangen 110 automatische dendrometers. Deze meetbanden nemen heel nauwkeurig de groei van een boom waar, elk uur van de dag. Dit is van belang om de reactie van bomen waar te nemen op klimaatverandering aldus prof. Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan Wageningen Universiteit.
Klimaatverandering kan er voor gaan zorgen dat nieuwe boomsoorten een sterkere groeikracht gaan vertonen en zo een ander bos gaan vormen. Dit heeft weer invloed op de biodiversiteit in het Nederlandse bos, maar ook op de houtvoorziening op de lange termijn. "Dit jaar kunnen we heel mooi zien dat de zomerregens de meeste bomen goed doen. Meestal hebben bomen in de zomer last van droogtestress, maar daar is dit jaar geen sprake van."

Bron: Alterra Wageningen UR, via GROEN! natuurlijk; Natuur Net Nieuws september 2016