dinsdag 5 februari 2019

Zware kritiek van oud directeur van Staatsbosbeheer

Op 4 februari verzonden wij onderstaand bericht:


Aan: de fractievoorzitters van de politieke partijen van de Provinciale Staten
Cc: Gedeputeerde en Provinciale Statenleden; Commissieleden

BETREFT artikel: “Zware kritiek van oud directeur van Staatsbosbeheer”: https://nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/zware-kritiek-van-oud-directeur-staatsbosbeheer-op-houtkap-545338.
De werkwijze van Staatsbosbeheer brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen en is bovendien strijdig met het eigen beleid en de geldende normen voor duurzaam bosbeheer.

Geachte Fractievoorzitter,
Bij deze zenden wij u ter informatie de link naar het nu al geruchtmakende interview met Frits van Beusekom; oud directeur van Staatsbosbeheer(SBB), over de werkwijze, verdienmodellen, opvattingen over telkens maar “Nieuwe Natuur”creëren, als ook het kaalkappen van bossen en landschap voor “herinrichting”, “natuurherstel” en (daardoor gesubsidieerd) kunnen leveren van hout aan de biomassa industrie. (Overigens, ook andere natuurbeheerders zijn bezig veel bos en bosbodems onherstelbaar te vernietigen voor “nieuwe natuur”, ook wel “natuurherstel” genoemd).
Gedurende de afgelopen jaren hebben wij contacten opgebouwd met vele bomen- en natuurorganisaties en belangengroepen in bijna alle provincies, en de kritiek en klachten over Staatsbosbeheer zijn unaniem en nemen alleen maar schrikbarend toe!
Wij spreken hier dan ook mede namens een grote gezamenlijke achterban van inmiddels duizenden betrokkenen. Het verhaal dat Frits van Beusekom hier aan de verslaggever vertelt, is het verhaal dat ook wij met zijn allen ervaren en steeds proberen duidelijk te maken. Door de machtige P.R. machine van SBB lukt het ons echter niet om gehoor te vinden. Al jaren strijden wij tegen de werkwijze van SBB in ons land; hun kappraktijken zoals op bijv. landgoed Slangenburg bij Doetinchem, de rigoureuze kaalkap zowel in Boswachterij Ruurlo als De Schoorlse Duinen, op het al vrijwel boomlozeTexel, in Overijssel, in Drenthe en Brabant, om slechts een paar voorbeelden te noemen.
Ook nemen wij krachtig stelling tegen o.a. het beleid van “de natuurlijke herplant”, die na kaalkap slechts braam- en brandnetelgroei tot gevolg heeft vanwege het stikstofgehalte; de bosbodem die aan gort wordt gereden door de harvesters (leeg al 20.000 kilo); de houtsingels die ook SBB illegaal laat verdwijnen; de pachtboeren die van SBB glyfosaat mogen blijven gebruiken; de vele “kapsmoezen” waarmee SBB deze praktijken rechtvaardigt naar het publiek; etc. En last but not least: de contracten die SBB heeft gesloten met biomassa-verbrandingscentrales voor de levering van vele tienduizenden tonnen houtsnippers per jaar, waarvoor ook nog eens (bijstook) subsidie wordt verstrekt!
Veel wordt al jaren stelselmatig ontkend door SBB; terwijl er n.b. voldoende publicaties en voorbeelden zijn die deze feiten wel degelijk onderbouwen, zie: https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Dossiers/biomassa/feiten-en-cijfers-over-biomassa: Per jaar komen uit onze terreinen honderdduizenden tonnen biomassa vrij in de vorm van resthout en maaisel.(Dit klopt niet; ook bomen gaan in de versnipperaar). In 2016 verkocht dochterbedrijf Energiehout BV circa 105.000 ton houtige biomassa. Hiervan kwam ongeveer 54.000 ton uit de terreinen van Staatsbosbeheer, de rest kocht Energiehout BV in bij derden”. Zie ook:  https://www.staatsbosbeheer.nl/Zakendoen/inspirerende-voorbeelden/biowarmtecentrale-de-purmer: “Staatsbosbeheer biedt ons de zekerheid over de levering van houtsnippers voor de centrale”. WIJ HOUDEN ONS HART VAST voor de toekomst! En nota bene blijkt biomassaverbranding 15% vervuilender te zijn dan steenkool! NIET Duurzaam..
SBB is zeer vindingrijk in het exploiteren van de natuur. Al jaren geleden heeft SBB diverse BV’s opgericht die inkomsten genereren en die concurreerden met het bedrijfsleven. Genoemde dochteronderneming Energie BV genereert thans bijv. elk jaar meer winst door meer houtkap. Zij profileert zich inmiddels ook als nutsbedrijf en schroomt niet hier natuurgebieden voor op te offeren. Bovenop al deze inkomsten ontvangt SBB van het Rijk nog eens zo’n 85 miljoen euro per jaar; omdat houtkap voor “natuurherstel” subsidie genereert. (Dit mag onze wetgever zich ook aantrekken, want dit nationaal beleid -dat kennelijk richtlijnen en internationale verdragen tot bosbehoud negeert-, faciliteert ongestraft sloop van oud bos met haar biodiversiteit, CO2, zuurstof, neemt het doden van zeldzame diersoorten voor lief en laat vernieling van vogel Habitats over aan de willekeur van de “herinrichter”, zonder dat deze zelfs worden geïnventariseerd!). Onlangs kwam uit onderzoek naar voren dat de stand van insecten de afgelopen jaren met 70% gedaald! In bomen huizen vele soorten insecten; bijv. in een flinke eik huizen zo’n 420 soorten. Gezien de huidige globale klimaat situatie kunnen wij ons niet meer permitteren zoveel bomen en bos te laten verdwijnen! De compensatie herplant door SBB laat overigens ook zeer te wensen over.
Tot nu toe probeert men ons vooral dood te zwijgen en neer te zetten als burgers die het echt bij het verkeerde eind hebben en er helemaal niets van begrijpen. Niet alleen SBB zelf, maar ook de politiek toonde tot op heden helaas slechts weinig interesse. De provincies houden over het algemeen ook iet bij hoeveel er wordt gekapt. Teneinde een overzicht van kap te kunnen geven zijn wij een Meldpunt Bomenkap gestart: http://www.bomenkapmeldpunt.nl/page/2/?s=Staatsbosbeheer.
Nu Frits van Beusekom exact hetzelfde verhaal vertelt hopen wij van harte dat door dit artikel eindelijk de aandacht van u als politiek op deze misstanden zal worden gevestigd, zodat nog komende onomkeerbare natuurschade kan worden voorkomen!
Staatsbosbeheer heeft inmiddels gereageerd op het artikel van Frits van Beusekom: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2019/01/staatsbosbeheer-bos-blijft-bos
Ook hier slechts weer het oude P.R. liedje dat wij al kunnen dromen: “Beschermen, Beleven en Benutten”; weer veel prachtige, geruststellende woorden. Volgens hen zit het uiteraard allemaal anders in elkaar. Mooie intenties; verwijzing naar Bos-en Hout, etc. Maar aan intenties hebben we niets, het gaat om de uitvoering!
Wij vragen u daarom dringend om te overwegen per onmiddellijk een stop op bomenkap uit te vaardigen, zodat tijdens deze “Pas op de Plaats” de huidige situatie eerst tegen het licht van de realiteit kan worden gehouden. Te lang heeft SBB zelf controle mogen uitoefenen op de eigen organisatie; een zeer ongezonde “Slager Eigen Vlees” situatie.
Het is belangrijk om na te gaan hoe het, in plaats van het planten van bomen en het koesteren van de belangrijke werking van onze schaarse aaneengesloten bossen op CO2 uitstoot en fijnstof reductie, zover heeft kunnen komen dat ongerede honger naar brandhout voorrang kon krijgen op de richtlijnen voor natuur en bestaand bos (in het Klimaatakkoord worden bossen NIET als Natuur gezien!) en haar behoud en de regels die het klimaatakkoord ondersteunen!
In de huidige, op CO2 reductie gerichte samenleving, dienen dan ook dringend maatregelen genomen worden totdat duurzaam natuur- en Bosbeheer èn klimaatbeheersing op één lijn liggen en niet met elkaar in tegenspraak zijn. SBB heeft nu zowel een adviserende als een uitvoerende rol, waarbij de verschuiving in prioriteit van natuurbeheer naar verdienmodel de balans tussen deze beide heeft tenietgedaan.
Wij vragen nu alle politieke partijen in de Provincies om een inhoudelijke reactie met betrekking tot dit artikel van Frits van Beusekom en deze brief. Wij zien de reactie van u als fractievoorzitter namens uw partij dan ook met interesse tegemoet!

Met vriendelijke groet,

Bomenstichting Achterhoek, Marjan Houpt
Stichting De Woudreus, Mieke Vodegel
Stichting tot Behoud van het Schoorlse- en Noordkennemerduingebied, Joke Volkers.