maandag 16 februari 2015

Nieuwe website: www.beterebomen.nl


Een nieuwe website, www.beterebomen.nl, geeft informatie over boomsoorten- en ziekten en helpt bij het maken van ontwerp- en inrichtingskeuzes. De website is een initiatief van landschaps- en ontwerpbureau Burobol, beleidsadviesbureau Prohold en kennisaterlier voor boom en bodemTerra Nostra

De website biedt een houvast bij het ontwerpen van buitenruimte. Toepassen van diversiteit binnen boomsoorten is steeds populairder. Vaak worden bomen als monoculturen in lange lanen aangeplant. Het gevolg van steeds verdere veredeling is genetisch identiek materiaal dat dezelfde voordelen maar ook nadelen heeft. Lanen blijken steeds vaker kwetsbaar voor ziekten en plagen. En als er een ziekte komt, dan wordt de hele structuur aangetast. Diversiteit in boomsoorten binnen een boomstructuur biedt voordelen in robuustheid en ecologische kansen. De kans op ziekten wordt bij grotere diversiteit kleiner en mochten er toch bomen wegvallen, dan valt dat minder op.



Ziekten, boomsoorten en ontwerpmogelijkheden
De initiatiefnemers willen op de website de meest actuele ontwikkelingen van ziekten, eigenschappen van boomsoorten en ontwerpmogelijkheden bundelen. Er worden creatieve ontwerpoplossingen geboden op basis van beeld, maar ook door mengingen voor te stellen binnen familie, geslacht en soort. Diverse boomsoorten met specifieke toepassingsmogelijkheden komen aan bod. Daarnaast wordt informatie gegeven van de meest voorkomende ziekten en aantastingen van bomen.

'Alerts'
De nieuwe website biedt ook een functie in de vorm van ‘Alerts’. Iedereen die zich aanmeldt voor deze functie krijgt een Alert toegestuurd op het moment dat een ziekte of aantasting in het land actief is. Op de website wordt daarbij bovendien informatie gegeven over het beste beheer.

Bron: Boomzorg 10 februari 2014