donderdag 5 november 2015

Oudste boom Groot Brittannië verandert van geslacht

De oudste boom van Groot Brittannië is ogenschijnlijk van geslacht veranderd. De taxus vertoonde alle tekenen van een mannelijke boom, maar produceert de laatste tijd ineens bessen; een kenmerk van het vrouwelijk geslacht. Dat meldt Max Coleman, de man die de ontdekking deed, in een blog.

'The Fortingall Yew' groeit in Schotland en is met een geschatte leeftijd van zo'n 5000 jaar waarschijnlijk de oudste boom van Groot Brittannië en een van de oudste bomen in Europa. 
Coleman, werkzaam bij the Royal Botanic Garden Edinburgh, zegt verbaasd te zijn over de vondst. De taxus is volgens hem echter niet uniek in zijn geslachtsverandering. "Hoe vreemd het ook lijkt, het komt vaker voor dat taxussen en andere bomen met gescheiden geslachten van geslacht wisselen." Wat de oorzaak van dergelijke transformatie is, is nog niet duidelijk. 

Vooralsnog gedraagt slechts één tak van 'The Fortingall Yew' zich vrouwelijk. Of de rest van de boom ook zal volgen is nog afwachten. De zaden van de boom zijn verzameld en zullen worden gebruikt in een onderzoek naar de genetische diversiteit van het geslacht.Bron: Boomzorg/ Kelly Kuenen