dinsdag 25 juli 2017

Maaien langs en in de sloot tijdens de bloeiperiode, waarom?

Opnieuw een dringende brief van een verontruste inwoner aan het Waterschap Rijn & IJssel over het maaibeleid in de Achterhoek! 
Deze sloot staat immers al maanden droog!
Als reactie hierop kwam onverwacht een medewerker van het Waterschap langs, die n.b. zelf zei: "Voor de doorstroming van het water is het ook eigenlijk helemaal niet nodig dat hier gemaaid wordt"..
Er wordt nog gewacht op een reactie van de ecoloog van het WRIJ; "die komt vanwege vakantie in september"..

Geachte heer, mevrouw,

Gisteren mailde ik een vriend een reeks foto’s van prachtig bloeiende bloemen die achter mijn terrein langs en in de sloot staan. Ik schreef erbij: ‘Dit is wat je krijgt als je de sloot de sloot laat’.

Er vóór
Naar het heden: Vandaag liep ik langs de sloot en zag tot mijn grote ontsteltenis een compleet naakte sloot…
Niet alleen het wandelpad naast de sloot, die een week of 6 geleden ook al gemaaid was, overigens nog prima begaanbaar, maar nu ook ín de sloot! De planten krijgen niet eens de tijd om zaad te zetten, en bovendien is het gewoon niet fraai.

Er na..
  1. Waarom wordt er überhaupt in de sloot gemaaid?
  2. En waarom nu al? Het is eind juni, de dracht is nog lang niet voorbij. De insecten bereiden zich voor op de winter en het aanbod moet nu zo groot mogelijk zijn.
In dit deel van de Achterhoek, Wolfersveen, is de diversiteit van het landschap de toeristische trekpleister. En een sloot vol leven is gewoon mooier om langs te wandelen dan een glad geschoren sloot: easy as pie. Ik zal u een aantal foto’s sturen die ik gisteren gemaakt heb, dan kunt u de diversiteit zien aan planten, en een aantal foto’s hoe het er nu uitziet.
Maar behalve dat het aantrekkelijker is voor toeristen (en inwoners uiteraard) is het vooral van ecologisch nut: het staat vol prachtig bloeiende grassen en bloemen, er vliegen allerlei solitaire bijen, honingbijen (ik ben zelf imker en er zitten nog een aantal imkers in de buurt), allerlei vlinders, wespen bouwen er hun nesten, er leven sprinkhanen en ontelbaar veel andere soorten insecten, kikkers en ook fazanten zie ik er regelmatig. Er staan bijna dagelijks reeën te grazen en af en toe zie ik er zelfs een ree met kalfje!Deze dieren en insecten kunnen al weinig voedzaams halen uit de weides van de boeren. Laat staan dat ze zich, met de frequentie waarmee er wordt gemaaid, kunnen voortplanten! De boeren hebben hun weides al lang en breed omgetoverd tot ‘groene woestijnen’ en dragen daarmee niet bij aan de biodiversiteit.
De insecten zijn dus voor een groot deel afhankelijk van de bomen, struiken, planten, grassen en bloemen in de bossen, singels, bermen, sloten, enkele biologische weides en de tuinen van ons: van u en mij.

Sinds 2013 imker ik en plant uiteraard op mijn eigen grond allerlei (fruit)bomen, struiken en planten aan en zaai elk jaar veel eenjarige bloemen. Maar over de grote lijn heeft dit natuurlijk nauwelijks nut. Van mijn honingbijen kunnen we het niet hebben. Het gaat om de planten die hier van nature voorkomen en daarmee dus ook de insecten. En daarmee weer de (weide)vogels, etc... het kringetje rond.

Dat het zo af en toe onderhouden moet worden begrijp ik heus wel. Maar het maaien ín de sloot en het maaien van de bermen, lijkt me goed om uit te stellen naar eind september, begin oktober. Dan is de meeste dracht wel voorbij en gaat alles zo langzamerhand in de ruststand.

Mijn oproep is: Laat de sloot de sloot en de berm de berm!
Graag zie ik uw reactie tegemoet.

Eind juni 2017