woensdag 4 maart 2015

Bomen gevelzijde zorgen voor duurzaam klimaat in gebouw

Acht bomen aan de zijde van het gebouw van Greenchoice in Rotterdam moeten zorgen voor een duurzamer klimaat in het gebouw. De bomen houden licht tegen, waardoor het binnen minder heet wordt en er minder gekoeld hoeft te worden.

De bomen werden gekweekt en geplant door BSI Bomenserviceuit Baarn. "Door het planten van acht Carpinus Betulus 'Frans Fontaine', bomen in zuilvorm buiten het gebouw, zal het klimaat in het hoofdkantoor van Greenchoice in Rotterdam nog verder verduurzamen en zullen de energielasten verder dalen", aldus commercieel manager Arjan Zoontjens. De bomen zijn bladverliezend, wat het effect ten goede komt; in de winter hebben zonnestralen toegang tot het gebouw waardoor er minder verwarmt hoeft te worden, in de zomer weren de bomen een teveel aan zonlicht waardoor er minder gekoeld hoeft te worden. Zoontjens: "Dit natuurlijke effect betekent ook voor Greenchoice een extra besparing op de energiekosten!"

Om het duurzame karakter te voltooien wordt ook rekening gehouden met de groeiplaats van de bomen. Het gaat om een zogenaamde 'Cradle to Cralde'-groeiplaats, die wordt gemaakt van Treecycle Bomenzand+. Dit product is samengesteld uit gerecycleerde grondstoffen. Daarnaast wordt in plaats van nieuw zand gebruikgemaakt van voor de glasindustrie onbruikbare deeltjes.

De aangeplante bomen benadrukken het duurzame karakter van Greenchoice. Het bedrijf maakt ook al gebruik van zonnepanelen, een windmolen en -installatie. 


Bron: Boomzorg/ Kelly Kuenen