vrijdag 17 maart 2017

Zoontjens Boomprojecten plant 'verloren gewaande' Wollemi Pine

Het monumentale Burgemeester Berkhoutpark in Voorschoten is voorzien van verschillende bijzondere bomen. Begin dit jaar werd deze 'collectie' door Zoontjens Boomprojecten aangevuld met een Wollemi Pine (Wollemia nobilis).


Een bijzondere boom, want tot de herontdekking in 1994 werd dit 'levende fossiel' als uitgestorven beschouwd. Een paar exemplaren van deze bomen werden gevonden in een afgelegen vallei van de Blue Mountains in het Australische New South Wales. Om de soort in stand te houden werden ze vermeerderd en uitgezet in diverse botanische tuinen over de hele wereld. Bijzonder is dat de opbrengst van deze bomen deels wordt ingezet voor de bescherming en instandhouding van de soort.

Het is de eerste, dan wel een van de eerste Wollemi Pine(s) die in Nederland in het openbaar groen wordt geplant, vertelt Arjan Zoontjens van Zoontjens Boomprojecten. Zoontjens schat dat er in Nederland 10 à 20 exemplaren van de boom zijn. Deze staan vooral in arboreta, zoals de Hortus botanicus van Amsterdam en de Hortus botanicus Leiden. 

En niet te vergeten in Pinetum De Belten in Vorden! 
https://www.pinetumdebelten.nl/

De Wollemia nobilis
Pinetum De Belten
Waar de 'vroege' exemplaren van de Wollemi Pine, zoals in Engeland en de Hortus in Amsterdam, in kooiconstructies werden geplant om weghalen te voorkomen, staat het exemplaar in Voorschoten 'open en bloot'. "Voorheen had de aanplant vooral als doel het in stand houden van de boom, maar inmiddels is het echte spannende er wel een beetje vanaf", licht Zoontjens toe. 

Het exemplaar is wel enigszins verscholen en op een beschutte plek geplant, in een hoekje dat is ingericht als pinetum. Dit mede omdat hij officieel winterhard is tot -5. In Engeland zijn er echter diverse 'jonge' exemplaren bekend die vorst tot -15 hebben overleefd.

Het Burgemeester Berkhoutpark onderging de afgelopen jaren een renovatie, waarbij het herstellen van de originele beplanting een van de speerpunten was. Daarom werden ook nieuwe bijzondere exemplaren aangeplant.

Bron: Boomzorg, Kelly Kuenen.