woensdag 1 maart 2017

Bossen bevorderen wolkenvorming

Bossen hebben meer invloed op het regionale weer en klimaat dan tot nu toe werd gedacht. Op basis van satellietgegevens van de afgelopen 10 jaar hebben onderzoekers van Wageningen University & Research en het KNMI samen met internationale collega’s vastgesteld dat er in de zomer boven bosgebieden zo’n 10% meer bewolking voorkomt dan boven het omringende gebied. De extra wolkenvorming heeft over het algemeen een afkoelend effect. Ook kan er door de sterkere wolkenvorming meer regen vallen. De bevindingen van het onderzoekteam zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

"De meeste wolken vormen zich aan de benedenwindse kant van het bos. In sommige gevallen kan deze wolkenvorming leiden tot extra neerslag, maar meestal zal de invloed beperkt blijven tot een koelend effect. Dat effect is het sterkst in de ochtend en de avond, omdat wolken zich boven bossen eerder vormen en er langer blijven hangen.”


De storm Klaus, die in 2009 over Frankrijk en Spanje trok veroorzaakte grote schade, onder andere aan bossen in Les Landes waar een aanzienlijk deel van de bomen sneuvelde. In de jaren na de storm (2009 – 2013) constateerden de onderzoekers een sterke afname van de bewolking boven de getroffen bosgebieden: een nieuwe aanwijzing dat bossen een sterke invloed hebben op de wolkenvorming.

Zie voor meer informatie de publicatie: Observational evidence for cloud cover enhancement over western European forests op de site van Nature: 
http://go.nature.com/2lbpLkx

Bron: Wageningen Environmental Research via Natuur Net Nieuws maart 2017